Ovo je najčešća greška koju roditelji prave kada se dete otruje, a može da bude fatalna!

Trovanja se kod dece događaju slučajno, ali ako pravovremeno reagujete, ne moraju da imaju teže posledice

Praktični saveti | Super žena |
Podeli
Foto: depositphoto/red_pepper82
Foto: depositphoto/red_pepper82

Deca uzrasta do pet godina su radoznala, sve što im je na dohvat ruke stavljaju u usta jer su tada u "oralnoj" fazi kada imaju potrebu sve da isprobaju. Čak i odojčad kada počnu da puze već mogu da dođu do niskih stočića i ormarića gde mogu biti smešteni lekovi i druge supstance koje mogu biti potencijalno otrovne za dete. Zato se trovanja uglavnom događaju slučajno. Na roditeljima je da takve nemile događaje preduprede.

Pedijatar dr Ruža Bajić dala je za portal B92.net nekoliko preporuka kako da to sprečite.

1. Kao prvo kada deci dajete lekove, ne govoriti im da je to sokić ili bombonica, nego, ukoliko dete razume, recite da je to lek koji će mu pomoći da mu bude bolje.

2. Držite u najvišim zaključanim ormarićima sledeće: sve lekove za decu i za odrase, sredstva za kućnu higijenu, kozmetiku, alkohol, sredstva za negu biljaka...

3. Nemojte u kući da držite ukrasne biljke koje su otrovne, obavezno se informišite

4. Držite čiste pepeljare, a cigarete neka budu van domašaja dece,

5. Ne presipajte deterdžente ili druga hemijska sredstva u flaše od sokova, nego sve držite u originalnoj ambalaži.

To su saveti i upozorenja kojih bi svi roditelji trebalo da se pridržavaju jer i mala nepažnja kao što je presvlačenje drugog deteta ili slavlje kada u kući ima više osoba, može da bude vrlo neprijatna, ponekad nažalost i fatalna.

"Deca, kada se nađu sama bez nadzora odraslih u blizini leka u obliku sirupa, će pokušati da ga otvore i da ga popiju. Isto tako, ukoliko se dočepaju bočice sa bilo kojim lekovima, a naročito su opasni lekovi za snižavanje visokog krvnog pritiska, sredstva za smirenje, lekovi za lečenje srčanih obolenja, kao i drugi lekovi za odrasle, koji im liče na bombonice, staviće ih u usta i gutati bez obzira na njihov ukus", upozorava dr Bajić.

Takođe, ako su im u blizini kozmetička sredstva (puder za lice, ruž, razne kreme, preparati za higijenu, sredstva za održavanje higijene prostorija, deterdženti za pranje posuđa, veša i podova i razni izbeljivači), bez obzira na to što su neprijatnog ukusa, deca će ih probati i popiti.

Doktorka još upozorava na to da deca rado uzimaju i ispijaju ostavljen alkohol u čaši na stolu, da će opušak u pepeljari ili cigaretu izgrickati i progutati, što sve može da bude veoma opasno.

Foto: depositphoto/photographee-eu
Foto: depositphoto/photographee-eu

Postoje i globalne preventivne mere radi bezbednosti dece:

- stvaranje bezbednog okruženja za decu, držanjem svih opasnih supstanci van domašaja dece,

- donošenje zakonodavnih mera i propisa da se koristi ambalaža sa sigurnosnim zatvaračima koju deca ne mogu da otvore,

- da proizvodi za higijenu nemaju privlačnu ambalažu sa naslikanim voćem i povrćem koja bi bila privlačna deci, nego sa znakom opasnosti,

- upotreba monitora koji bi na vreme upozorili na veću koncentraciju ugljen-monoksida u domaćinstvima koja koriste gas,

- uspostavljanje centara za kontrolu trovanja koji bi davali brze i tačne savete roditeljima i zdravstvenim radnicima, radi usmeravanja na zdravstvene ustanove koje su specijalizovane za prvu pomoć i lečenje otrovanih sa teškim poremećajima.

Ukazivanje prve pomoći

U zavisnosti od toga na koji način je dete dete došlo u kontakt sa štetnom supstancom, zavisi i ispoljavanje znakova trovanja i ukazivanja prve pomoći. Naša sagovornica daje savete za četiri najčešće situacije.

1. Simptomi trovanja: Ako je dete unelo toksičnu supstancu preko usta, javiće se muka, bolovi u stomaku, povraćanje, ponekad i opekotine usta sa krvarenjem, otežano disanje do zastoja u disanju i prestanka rada srca, epileptični napadi, a ponekad i fatalan ishod.

Prva pomoć: Odvojte dete od toksične supstance, pregledajte mu usta i uklonite zaostalo, umijte ga, procenite opšte stanje deteta, obavezno pogledajte ambalažu da procenite koliko je dete moglo da unese lekova ili neke druge hemijske supstance, i u zavisnosti od toga pozovite Hitnu pomoć i konsultujte se o daljim postupcima. Obavezno sačuvajte ambalažu ukoliko je dete u težem stanju i tada ga hitno odvedite u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu. Ne izazivajte povraćanje i ne dajte mu napitke jer to u nekim slučajevima može da pogorša zdravstveno stanje deteta.

2. Ako je dete udisalo isparenja ili gas, treba da ga iznesete na svež vazduh i zavisno od stanja pozovete Hitnu pomoć i kažete im o kom gasu se radi kako biste dobili savet. Ako je dete pospano i mlitavo, otiđite odmah do najbliže zdravstvene ustanove.

3. Ukoliko je dete nešto prosulo i mazalo po koži, potrebno je da ga istuširate i dobro isperete stranu supstancu.

4. Trovanja hranom i vodom takođe mogu da dovedu to narušavanja zdravlja dece i dešavaju se najčešće u kolektivnim smeštajima. Tada su znaci trovanja mučnina, bolovi i grčevi u stomaku sa povraćanjem, učestale vodenaste stolice i povišena temperatura. U zavisnosti od opšteg stanja deteta i ispoljenih simptoma procenite da li će dete da se leči u kućnim uslovima ili je neophodan bolnički tretman.

S. Vasić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu