Svaki dan koristite sredstvo za dezinfekciju? Ovo nikako ne biste smeli da radite sa njim

I pre pandemije koronavirusa, sredstvo za dezinfekciju ruku se nalazilo u torbi većine ljudi. Međutim, sa trenutnom epidemiološkom situacijom došli smo u situaciju da pranje i dezinfikovanje ruku nikad nije bilo važnije i češće.

Praktični saveti | Super žena |
Podeli
Foto: depositphotos, jayzynism
Foto: depositphotos, jayzynism

Koliko god da ste puta koristili ovakva sredstva, verovatno ste do sada napravili čestu grešku o kojoj malo ko misli. Nikako ne ostavljajte sredstvo za dezinfekciju u automobilu.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju upotrebu sredstva za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60 odsto alkohola radi delotvornijeg ubijanja mikroba, piše ljepotaidzravlje.hr.

Međutim, sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola obično sadrži etilni alkohol koji "isparava na sobnoj temperaturi".

Dakle, ako ga predugo ostavite u toplom okruženju – poput vozila – toplina će smanjiti količinu alkohola, aktivnog sastojka koji ubija viruse. Tako sredstvo za čišćenje ruku u osnovi postaje beskorisno.

"Definitivno je problem ako ostavite sredstvo za čišćenje ruku u automobilu danima ili nedeljama", rekao je za dr Greg Bojs, profesor na Odseku za hemiju i fiziku Univerziteta Florida Gulf Coast, prenosi Prva.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu