Uređenje doma

Preporuka stručnjaka: 3 sobne biljke koje su lake za održavanje

Postoji mnogo razloga zbog kojih treba imati sobne biljke. One dodaju lepotu svakoj prostoriji, filter su za zagađivače vazduha.

Nedelja, 11.04.2021.

14:05

Izvor: B92

Preporuka stručnjaka: 3 sobne biljke koje su lake za održavanje
Foto: Profimedia

Podeli:

Mnoge biljke su komplikovanije za gajenje jer zahtevaju više svetlosti, vode i vlage. Koje su to sobne biljke koje ne zahtevaju puno nege, lako opstaju i uspevaju bez obzira na naše neiskustvo i eventualne greške, savetuje pejzažni arhitekta Slađana Milosavljević iz "Kote S".

SANSEVERIJA

Sanseverija je rod sa veoma raznovrsnim vrstama i varijetetima dekorativnog i egzotičnog izgleda. Svi oni su savršeni za vaše okruženje, jer ne zahtevaju posebnu negu i veoma su otporni i izdržljivi. Važno je da ih zalijete jednom mesečno i da uklanjate prašinu sa njihovih mesnatih listova.

Oblici listova, kao i šare na njima nude svakom ljubitelju mogućnost da odabere idealnu sanseveriju za sebe i svoj prostor. Listovi mogu dostići dužinu od 15cm do 90cm u visinu i od 5cm – 6cm širine.

Tokom noći oslobađa kiseonik, pa je zbog toga preporučljivo njeno prisustvo u spavaćoj sobi. Takođe filtrira formaldehid, trihloroetilen, ksilen, toluen i benzin iz vazduha.

Postoje patuljaste, srednje i visoke sanseverije. Listovi se razlikuju po šarama i bojama u zavisnosti od vrste, sa žutim ili srebrno – belim prugama na marginama lista.

U prodaji se najčešće mogu pronaći sledeći predstavnici ovog roda: Sansevieria trifasciata – odlikuje se tamnozelenim, sabljastim listovima na kojima se nalaze poprečne sivkaste pruge. Sansevieria trifasciata ‘Laurenti’ – je najpoznatiji kultivar, izgledom je slična osnovnoj vrsti, ali joj je ivica presvučena širokom, žutom štraftom koja joj daje posebnu dekorativnost.

Foto: Profimedia

KRASULA

Ova biljka je poreklom iz Južne Afrike. Prepoznatljiva je po svojim krupnim, tamnim listovima i debelim granama raznolikog oblika i teksture.

Krasula je idealna biljka koja se može uzgajiti u zatvorenom prostoru. Za pravilan opstanak ove biljke treba voditi računa o njenoj osunčanosti. Voli polusenovita mesta, bez direktnih sunčevih zraka.

Jedna od prednosti krasule jeste što zadržavaju vodu u svojim mesnatim listovima pa nije potrebno mnogo čestog zalivanja, što je čini veoma zahvalnom sa stanovišta nege. Treba voditi računa da se zemlja između dva zalivanja dobro isuši. Takođe, smanjite zalivanje zimi. U letnjem periodu, krasula zahteva češće zalivanje kako ne bi došlo do opadanja lišća.

Kako bi ostala kompaktna potrebno je povremeno orezivanje. Kada primetite da postaje sve bujnija i gubi oblik, ne libite se da je orežete. Ova aktivnost ne zahteva ulaganje velikog napora i vremena, sve što Vam je potrebno su univerzalne makaze za orezivanje biljaka i ideja o idealnom obliku Vaše biljke.

DRACENA

Zbog svoje elegantne lepote koja se uklapa u svaki enterijer i nezahtevnosti dracena je postala jedna od najtraženijih sobnih biljaka!

Zahteva male količine vode. Obožava svetlost, ali ne direktnu. Treba joj obezbediti mesto gde neće biti izložena direktnim sunčevim zracima. Idealno mesta za dracenu je na dva metara udaljenosti od prozora ili osunčani ćošak.

S obzirom na njeno tropsko poreklo, zahteva veću vlažnost vazduha, te je treba jednom nedeljno orošavati.

Važno je da dracena bude udaljena od grejnih tela, jer je tu vazdu suvlji. Optimalan temperatrurni raspon koji biljci najviše prija je između 18°C i 26°C. Ne reaguje dobro na temperaturno variranje. Ne voli obilno zalivanje. Ukoliko je vaša dracena visine do 1m dovoljne su dve čaše vode, ukoliko ukoliko je veća treba joj i više vode. Savetuje se da se dracena zaliva na 10 dana.

Cena sve ove tri sobne biljke kreće se od oko 400-500 dinara pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara, u zavisnosti od veličine. Mogu se kupiti u cvećarama, garden centrima, čak i velikim marketima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare