Uređenje doma

Počela je Strasna nedelja: Evo koji običaji važe tokom poslednje sedmice posta

Strasna nedelja, tj. Velika nedelja počinje danas, odmah posle praznika Cveti, a traje do nedelje kada je Uskrs.

Ponedeljak, 26.04.2021.

11:55

Izvor: B92

Počela je Strasna nedelja: Evo koji običaji važe tokom poslednje sedmice posta
Foto: Shutterstock

Podeli:

Za razliku od Cvetne nedelje, ne sme da se čuje pesma ili da se igra i tokom njenog trajanja trebalo bi raditi što više dobrih dela.

Strasni ponedeljak

Ovim danom počinje sedma nedelja posta, kada su pojačane molitve i post. Prema narodnim običajima u Istočnoj Srbiji partneri se suzdržavaju od bračnih obaveza.

Zavaliti utorak

U istočnoj Srbiji ovu nedelju zovu i Uvalita. Trebalo bi strogo postiti, a po starim običajima i stoka bi trebalo da bude na postu.

Velika sreda

Na ovaj dan po narodnim običajima u Srbiji, ženama je bilo zabranjeno da se šišaju. U Negotinu i okolini skupljala se biljka burijan, jer se verovalo da štiti od veštica.

Veliki četvrtak


Verovalo se da će ako lubenice budu posejane na ovaj dan biti napredne. Posebna pažnja se posvećivala domaćim životinjama, vršeni su obredi, ne bi li stoka bila zdrava.

Veliki petak

Ovo dan je najžalosniji dan u sednici i nema liturgije. Naziva se i "Petak stradanja" i strogo se posti. Farbaju se i ukrašavaju jaja. Jaja bi trebalo farbati crvenom bojom, jer po verovanju, jaja su u trenutku Isusovog vaskrsnuća, postala crvena.

Velika subota

I na ovaj dan se farbaju jaja. U leskovačkom kraju, naziva se i dugačka subota, jer opominje na duge Isusove muke na raspeću. Mesi se uskršnjak, obredni kolač koji se kiti se bosiljkom i utisnutim slovom i ukrašava jajima.

Uskrs

Jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, Uskrs, obeležava se tri dana i tada ukućane, rodbinu, prijatelje pozdravljamo sa "Hristos vaskrse", a uzvraća se "Vaistinu vaskrse". Na stolu se nalaze ofrabana jaja i tada nastaje veselje, takmiči se čije je jaje najJače. Ko god da dođe u kuću, prvo mu se daje jaje, pa onda ostale praznične đakonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare