Uređenje doma

Običaji za Uskrs

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona, i javljaju dolazak velikog praznika.

Nedelja, 02.05.2021.

08:18

Izvor: B92

Običaji za Uskrs
Foto: Profimedia

Podeli:

Vernici u rano jutro idu u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse"! Taj pozdrav traje sve do Spasovdana. Kad se dođe iz crkve kući, svi ukućani međusobno se pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube.

Na svečano postavljenom stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače, što je velika radost za decu. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje a onda ostalo jelo. Ako gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

Za Uskrs treba ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći.

Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine.

Prvo pojesti vaskršnje jaje, odnosno, omrsiti se vaskršnjim jajetom.

Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove.

Na dan Uskrsa neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.

Drugi dan Uskrsa zove se Vodeni ponedeljak, jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene. Na ovaj ponedeljak valja i ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da njiva bude plodna. A daje se i uskršnje jaje stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare