Uređenje doma

Kucni u drvo i pljuni tri puta; Sujeverje ili se narod stvarno tako od štiti od zla? VIDEO

Ako ste trudnica, danas je dan da se porodite! Bar tako kaže staro narodno verovanje po kome je sreda najbolji dan za babice, a subota najlošiji. Ovakvih primera ima bezbroj, a mi smo istraživali koje vrste sujerverja su najzastupljenije u Srbiji i postoji li linija koja odvaja religiozna verovanja od praznoverja?

Sreda, 27.07.2022.

19:53

Izvor: B92

Kucni u drvo i pljuni tri puta; Sujeverje ili se narod stvarno tako od štiti od zla? VIDEO
Foto:Printscreen/TV Prva

Podeli:

Zviždanje u kući donosi zle duhove, nikako ne treba ići ispod merdevina i ni slučajno ne dozvolite da Vam crna mačka pređe put. Sujeverje postoji u kulturama svih naroda sveta, iako ne postoji logični uzročno-posledični odnos između činjenja određenih radnji i razvoja događaja u budućnosti.

Etnolozi i antropolozi smatraju da su to apriori saveti koji čim toliko dugo preživaljavaju moraju da imaju zaista dobro utemeljeni razlog zašto se tako čuvaju.

Možemo da povežemo sujeverje sa religijom, tj. sa uverenjima u Boga i viša bića koja od čoveka traže da budu dobra i samim tim sujeverja postaju neki moralni postulati.

Etnolozi skeptici bi rekli da su to izmislile žene kako bi neke dane praznovale, da bi praznovale, da ne rade, da ne idu u polje, da ne rade po kući da bi u stvari odmorile.

Danas se, zbog sve bržeg tempa života i manjka vremena crkveni kalendar i crveno slovo ne poštuju kao nekada. Međutim, ima ljudi koji tada čak ne uključuju ni veš mašinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare