"GASPROM" SMANJIO ISPORUKE GASA POD UTICAJEM MARJANOVICA?

Nedelja, 26.11.2000.

21:13

Izvor: B92

Default images

Podeli:

"GASPROM" SMANJIO ISPORUKE GASA POD UTICAJEM MARJANOVICA? Kako Radio B92 nezvanicno saznaje, ruski "Gasprom" je smanjio isporuke gasa Jugoslaviji, zbog toga sto nisu izmirena dugovanja, odnosno nije postovana dinamika isplacivanja obaveza prema isporuciocu iz Rusije. Od nasih izvora saznajemo da su, zapravo, na ovakvu odluku "Gasproma" uticale poslovne i privatne veze bivseg premijera Srbije Mirka Marjanovica, kao i uticaj koji na celnike ruskog partnera ima gospodin Toplica Nedeljkovic, nekadasnji generalni direktor beogradskog preduzeca “Progres - gas trejding”. Kao posledica toga je i da je u Beogradu od podneva iskljuceno daljinsko grejanje, prenose nasi izvori, ali u beogradskim toplanama ove veceri nije bilo dezurnog dispecera, koji bi ovo potvrdio. Glavni dispecer EPS-a, Dragan Vignjevic, rekao je za B92 da je proizvodnja elektricne energije oko 96 miliona kws, a potrosnja oko 110 miliona kws, prvenstveno zbog loseg daljinskog grejanja koje je prouzrokovano "verovatno zbog smanjenih isporuka gasa, kako je bilo najavljeno u stampi". Vignjevic je rekao da ce situacija biti narednih dana stabilizovana. "Temperatura za ovo doba godine nije niska, tako da je ovo izuzetno visoka potrosnja - zato molim potrosace da i dalje stede energiju. Mi se nadamo da ce daljinsko grejanje biti efikasnije sto ce uticati na smanjenu potrosnju i na smanjene pritiska na celokupan elektroenergetski sistem", rekao je Vignjevic.

Kako Radio B92 nezvanicno saznaje, ruski "Gasprom" je smanjio isporuke gasa Jugoslaviji, zbog toga sto nisu izmirena dugovanja, odnosno nije postovana dinamika isplacivanja obaveza prema isporuciocu iz Rusije. Od nasih izvora saznajemo da su, zapravo, na ovakvu odluku "Gasproma" uticale poslovne i privatne veze bivseg premijera Srbije Mirka Marjanovica, kao i uticaj koji na celnike ruskog partnera ima gospodin Toplica Nedeljkovic, nekadasnji generalni direktor beogradskog preduzeca “Progres - gas trejding”. Kao posledica toga je i da je u Beogradu od podneva iskljuceno daljinsko grejanje, prenose nasi izvori, ali u beogradskim toplanama ove veceri nije bilo dezurnog dispecera, koji bi ovo potvrdio.

Glavni dispecer EPS-a, Dragan Vignjevic, rekao je za B92 da je proizvodnja elektricne energije oko 96 miliona kws, a potrosnja oko 110 miliona kws, prvenstveno zbog loseg daljinskog grejanja koje je prouzrokovano "verovatno zbog smanjenih isporuka gasa, kako je bilo najavljeno u stampi". Vignjevic je rekao da ce situacija biti narednih dana stabilizovana. "Temperatura za ovo doba godine nije niska, tako da je ovo izuzetno visoka potrosnja - zato molim potrosace da i dalje stede energiju. Mi se nadamo da ce daljinsko grejanje biti efikasnije sto ce uticati na smanjenu potrosnju i na smanjene pritiska na celokupan elektroenergetski sistem", rekao je Vignjevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare