ZA MALTRETIRANJE OTPORASA POLICIJA MORA DA ODGOVARA

Ponedeljak, 27.11.2000.

20:49

Izvor: B92

Default images

Podeli:

ZA MALTRETIRANJE OTPORASA POLICIJA MORA DA ODGOVARA Policija je grubo krsila Ustav i zakone, hapseci i maltretirajuci aktiviste pokreta "Otpor" i druge gradjane Srbije, i za to naredbodavci i izvrsioci moraju da odgovaraju, istaknuto je na danasnjem skupu u Beogradu o odgovornosti policije. Na tribini, koju je u Medija centru organizovala beogradska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, predstavljen je obiman izvestaj te organizacije o hapsenjima, privodjenjima, prebijanju, maltretiranju i sudjenjima protiv akitivista pokreta "Otpor" od maja do kraja septembra ove godine. U izvestaju se navodi da je u tom periodu zabelezeno vise od 2.500 nezakonitih privodjenja aktivista "Otpora", ukljucujuci maloletnike. Sa skupa je zatrazeno da se hitno pokrenu krivicni postupci protiv svih policajaca koji su prekrsili zakon, a posebno protiv bivseg ministra policije Vlajka Stojiljkovica i sadasnjeg nacelnika Resora javne bezbednosti generala Vlastimira Djordjevica. Predstavnici "Otpora" ranije su izneli podatak da su njegovi aktivisti u policijskim stanicama i drugim objektima proveli oko od 42.000 sati. Razreseni sudija Okruznog suda u Beogradu Radmila Dragicevic ocenila je da je policija najcesce krsila odredbe zakona koja se odnose na privodjenja, pozive na informativne razgovore, kao i odredjivanje pritvora. Razreseni sudija Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarkovic pozvala je sve gradjane, koji su prethodnih godina maltretirani od policije, da zatraze moralnu i novcanu satisfakciju pred sudovima, prenosi Beta. Izvrsni direktor Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic takodje je zatrazila utvrdjivanje odgovornosti za maltretiranje aktivista "Otpora", a pre svega bivseg ministra policije Srbije Vlajka Stojiljkovica i nacelnika Resora javne bezbednosti genarala Vlastimira Djordjevica. "Sve je radjeno na sistematski nacin i ne bez znanja bivseg ministra policije i, i dalje sadasnjeg, nacelnika resora javne bezbednosti. Treba da znamo ko je odgovoran za poteru nad aktivistima 'Otpora'. Nase ljudsko pravo je da znamo ko je odgovoran za to", rekla je Natasa Kandic.

Policija je grubo krsila Ustav i zakone, hapseci i maltretirajuci aktiviste pokreta "Otpor" i druge gradjane Srbije, i za to naredbodavci i izvrsioci moraju da odgovaraju, istaknuto je na danasnjem skupu u Beogradu o odgovornosti policije. Na tribini, koju je u Medija centru organizovala beogradska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, predstavljen je obiman izvestaj te organizacije o hapsenjima, privodjenjima, prebijanju, maltretiranju i sudjenjima protiv akitivista pokreta "Otpor" od maja do kraja septembra ove godine. U izvestaju se navodi da je u tom periodu zabelezeno vise od 2.500 nezakonitih privodjenja aktivista "Otpora", ukljucujuci maloletnike. Sa skupa je zatrazeno da se hitno pokrenu krivicni postupci protiv svih policajaca koji su prekrsili zakon, a posebno protiv bivseg ministra policije Vlajka Stojiljkovica i sadasnjeg nacelnika Resora javne bezbednosti generala Vlastimira Djordjevica. Predstavnici "Otpora" ranije su izneli podatak da su njegovi aktivisti u policijskim stanicama i drugim objektima proveli oko od 42.000 sati. Razreseni sudija Okruznog suda u Beogradu Radmila Dragicevic ocenila je da je policija najcesce krsila odredbe zakona koja se odnose na privodjenja, pozive na informativne razgovore, kao i odredjivanje pritvora. Razreseni sudija Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarkovic pozvala je sve gradjane, koji su prethodnih godina maltretirani od policije, da zatraze moralnu i novcanu satisfakciju pred sudovima, prenosi Beta. Izvrsni direktor Fonda za humanitarno pravo Natasa Kandic takodje je zatrazila utvrdjivanje odgovornosti za maltretiranje aktivista "Otpora", a pre svega bivseg ministra policije Srbije Vlajka Stojiljkovica i nacelnika Resora javne bezbednosti genarala Vlastimira Djordjevica. "Sve je radjeno na sistematski nacin i ne bez znanja bivseg ministra policije i, i dalje sadasnjeg, nacelnika resora javne bezbednosti. Treba da znamo ko je odgovoran za poteru nad aktivistima 'Otpora'. Nase ljudsko pravo je da znamo ko je odgovoran za to", rekla je Natasa Kandic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare