DRAGISIC: ULTIMATUM JE NEPROMISLJEN POTEZ

Ponedeljak, 27.11.2000.

16:54

Izvor: B92

Default images

Podeli:

DRAGISIC: ULTIMATUM JE NEPROMISLJEN POTEZ Ultimatum dat separatistima je neozbiljan i nepromisljen potez. Tu ocenu izrekao je na tribini Medija centra naslovljenoj "Kosovska eskalacija—ekspert" za vojna pitanja sa Fakulteta civilne odbrane Zoran Dragisic, javlja B92. "Neispuniti obecanje je opasno za kredibilitet vlasti, a sama akcija ukoliko do nje dodje je sporna jer se naoruzani Albanci nalaze u dobro utvdjenim uporistima VJ gradjenim tokom proslogodisnjeg NATO bombardovanja. Potom, u neposrednoj blizini su snage KFOR i postoji opasnost incidenta sa njima koji se ne bi na tome zavrsio. Cak ni dobro izvedena akcija nema veliku prakticnu korist", tvrdi Dragisic i objasnjava: "Ako uspete da ih oterate odatle, vi se morate zaustaviti na toj granici van pet kilometara, a oni se mogu izvuci van te linije - tu su dovoljni minobacaci, snajperi mitraljezi, ono sto vec imaju, oni nastavljaju komotno svoje borbene akcije, mogu da nastave da ubijaju i vi tu imate jedna ozbiljan neresiv problem, ukoliko, naravno, KFOR ne odluci da resi problem na drugi nacin. Smatram da su sanse da se problem resi na vojni nacin a da se pri tom ne naprave ogromne politicke stete vrlo male. Ono sto bi iz jedne takve nepromisljene vojne akcije moglo izaci kao najnepovoljnije po nas je izmena rezolucije 1244", kaze Dragisic.

Ultimatum dat separatistima je neozbiljan i nepromisljen potez. Tu ocenu izrekao je na tribini Medija centra naslovljenoj "Kosovska eskalacija—ekspert" za vojna pitanja sa Fakulteta civilne odbrane Zoran Dragisic, javlja B92. "Neispuniti obecanje je opasno za kredibilitet vlasti, a sama akcija ukoliko do nje dodje je sporna jer se naoruzani Albanci nalaze u dobro utvdjenim uporistima VJ gradjenim tokom proslogodisnjeg NATO bombardovanja. Potom, u neposrednoj blizini su snage KFOR i postoji opasnost incidenta sa njima koji se ne bi na tome zavrsio. Cak ni dobro izvedena akcija nema veliku prakticnu korist", tvrdi Dragisic i objasnjava: "Ako uspete da ih oterate odatle, vi se morate zaustaviti na toj granici van pet kilometara, a oni se mogu izvuci van te linije - tu su dovoljni minobacaci, snajperi mitraljezi, ono sto vec imaju, oni nastavljaju komotno svoje borbene akcije, mogu da nastave da ubijaju i vi tu imate jedna ozbiljan neresiv problem, ukoliko, naravno, KFOR ne odluci da resi problem na drugi nacin. Smatram da su sanse da se problem resi na vojni nacin a da se pri tom ne naprave ogromne politicke stete vrlo male. Ono sto bi iz jedne takve nepromisljene vojne akcije moglo izaci kao najnepovoljnije po nas je izmena rezolucije 1244", kaze Dragisic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare