Majčinska ljubav utiče na veličinu detetovog mozga

Istraživanje i poređenje snimaka mozgova dva trogodišnjaka otkrili su šokantne činjenice o tome koliko majčinska ljubav ima uticaja na detetov razvoj. Jezivi snimci otkrili su da je mozak sa leve strane, koji pripada normalnom trogodišnjaku, znatno veći i sadrži manje tamnih regija od mozga sa desne strane koji takođe pripada trogodišnjaku koji je preživeo ekstremno zapostavljanje.

Roditeljstvo | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Neurolozi navode da je razlika u veličini njihovih mozgova primarno izazvana načinom na koji su ih majke tretirale. Na prvi pogled, gledajući desni mozak reklo bi se da je dete pretrpelo povrede ili bolesti u prošlosti, ali eksperti navode da istina leži u tome da je ono najverovatnije bilo zapostavljano od majke, dok je drugo dete sa većim i bolje razvijenim mozgom odraslo uz mnogo ljubavi i podrške porodice.

Kako su istraživači naveli za britansko izdanje Nedeljnog telegrafa, dete sa većim mozgom biće inteligentnije i razviće bolje socijalne veštine, za razliku od deteta čiji se mozak nalazi sa desne strane slike, koje ima veće šanse da postane zavisnik od droge, kriminalac ili nezaposleno lice, koje je u većini slučajeva zavisno od državne pomoći. Da stvar bude još gora, deca koju su majke zapostavljale u detinjstvu podložna su i većim zdravstvenim problemima.

Profesor Alan Šor, sa Univerziteta Kalifornije, u Los Anđelesu (UCLA) ističe da se u prve dve godine bebe jako oslanjaju na vezu sa svojom majkom prvenstveno zbog razvoja mozga. On je takođe dodao da se 80% moždanih ćelija razvija u prve dve godine života, a problemi u tom razvoju mogu uticati na ljude do kraja njihovih života.

U studiji je navedena i još jedna činjenica. Naime, majke koje zapostavljaju decu u najranijem detinjstvu upravo su isto tako bile tretirane od svojih roditelja i nemaju potpuno razvijen mozak, te ovakvo ponašanje predstavlja začarani krug. Ipak, ono se može prekinuti ukoliko dođe do rane intervencije i uz podršku porodice.

Još jedna studija došla je do saznanja da su deca koja imaju majčinsku ljubav i pažnju u najranijoj fazi života pametnija i bolje reaguju na stres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu