Rađanje deteta posle 30. može da ima i neke prednosti za majku i bebu

Saznanje da vam biološki sat otkucava može da bude zastrašujuće.

Sreda, 09.10.2019.

12:52

Izvor: Super žena

Rađanje deteta posle 30. može da ima i neke prednosti za majku i bebu
Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Podeli:

Broj jajnih ćelija s godinama se smanjuje, a trudnoća posle 35. godine može da bude rizična. Međutim, sve više istraživanja otkriva da to može imati neke iznenađujuće prednosti.

Bićete mentalno jači

Rađanje deteta kasnije u životu može da vas učini mentalno jačom, a to može da znači da ćete biti pod manjim stresom jer ste stekli neko životno iskustvo. Žene koje su rodile dete posle 24. godine bolje rešavaju probleme svojih vršnjaka nego one koje su postale majke pre tog doba.

Bićete emotivno spremniji

Osećaj zrelosti sve je veći s godinama, a istraživanja sugerišu da zrelost igra veliku ulogu u roditeljstvu. Holandski istraživači su proučavali psihosocijalni razvoj dve grupe dece starosti od 7, 11 i 15 godina, piše jutarnji.hr. U jednoj grupi majke dece su bile starije od 31 godine, a u drugoj grupi mlađe. Starije mame su ređe psovale i fizički kažnjavale decu. Deca starijih mama su se bolje ponašala, bila više socijalizovana i emotivno stabilnija do 13. godine života.

Dete će vam biti obrazovanije

Što duže čekate sa rađanjem deteta to je veća šansa da će vaše dete bolje razumeti naprednu tehnologiju.

"Deca starijih roditelja imaju korist od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka ostvarenog godinama kasnog rađanja dece", kaže doktorka Kamila Filips.

Jedna švedska studija je utvrdila da deca starijih roditelja imaju veće šanse da budu zdravija i obrazovanija. Veoma je važno da ste svesni odgovornosti koju vaša nova životna uloga nosi sa sobom i mogućnosti da vašem detetu osigurate rast i razvoj u pozitivnoj okolini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.