Pedijatar: Roditelji, nema mesta strahu, potrebna je doza opreza pre polaska u vrtić VIDEO

Od samog početka epidemije deca su stavljena u kategoriju onih koji najlakše podnose virus, međutim još nije jasno zašto je to tako.

Petak, 08.05.2020.

15:15

Izvor: B92

Pedijatar: Roditelji, nema mesta strahu, potrebna je doza opreza pre polaska u vrtić VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

"Kod dece se pojavljuje klinička slika blažeg intenziteta, ali još nije poznato da li je to zbog toga što se koronavirus slabije kači na receptore u dečjim disajnim putevima ili bolje tolerišu bolest kada se inficiraju", kaže pedijatar dr Saša Milićević za portal B92.net

To ne bi smelo da nas zavara, jer ovaj virus, koliko god da ga poznajemo, toliko ga i ne poznajemo, ali kako će biti videćemo sad kad deca budu potpuno međusobno u kontaktu. Onaj ko se razboli preneće to i na roditelje i virus će da cirkuliše. Počinjemo da stvaramo "imunitet krda", ali to nekako najlakše bude preko dečje populacije", tvrdi dr Milićević. On smatra da roditelji mogu da vode decu u vrtiće bez straha jer idu iz perioda izolacije.

"Dakle, ako su deca ikada zdrava, onda su to sada jer su bila izolovana. Drugo, obaveza je da svako dete pre polaska u vrtić bude na pregledu kod pedijatra koji će da utvrdi da li može u vrtić. Nema mesta strahu, potrebna je doza opreza. Roditelji treba da posmatraju svoje dete i primete i reaguju ako ima neke bolesti ili simptome."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare