Italija nije zemlja za zaposlene majke, pandemija im samo pogoršala već tešku situaciju

Italija nikada nije bila najbolja zemlja za zaposlene majke, a pandemija kovida 19 njihovu situaciju je samo pogoršala, piše onlajn magazin Politico.

Ponedeljak, 06.07.2020.

14:18

Izvor: B92

Italija nije zemlja za zaposlene majke, pandemija im samo pogoršala već tešku situaciju
Foto: depositphotos/Vadymvdrobot

Podeli:

Pre pandemije, prema podacima Nacionalnog Instituta za rad (INL), gotovo 38 hiljada žena je, nakon porođaja dalo otkaz, a prognoze su da će u prvim mesecima ove godine zbog zaraze taj broj višestruko porasti.

Nazionalni Instituit za Statistiku (ISTAT) utvrdio je da je u vreme karantina, najveći deo posla bio na ženama, oko 70 odsto.

"Žene su morale da rade od kuće svoj posao, sav kućni posao je takođe bio na njima, brinule su o maloj deci i pomagale školskoj deci koja su takođe učila na daljinu", kaže profesor Mirjan Tula, ćlan italijanske feminističke grupe "Ni jedna manje".

Pandemija je samo naglasila dugogodišnje probleme sa kojima se susreće zaposlena žena i majka, piše magazin.

U dečijim vrtićima u Italiji samo jedno od desetero dece ima sigurno mesto, a u slabije razvijenim područjima kao što je provincija Kalabrija, mesta u dečijim vrtićima gotovo da nema, a o deci se brinu porodice.

"Nedostatak podrške zaposlenim ženama pokazuje da Italija ne ceni žene - profesionalce, kaže za magazin Laura Boldrini, bivša predsednica italijanskog parlamenta.

Prema njenim rečima, ako Italija želi da podstakne natalitet, a trenutno je u svetskom vrhu po niskoj stopi rađanja, moraće da donese zakone koji će podstaći zapošljavanje žena i osigurati pomoć majkama u podizanju dece.

"Ali nije sve do zakona, Italija treba da promeni i odnos prema zaposlenim ženama na radnom mestu", kaze Boldrini.

U setu zakona za oporavak države nakon pandemije predviđene su i mere pomoći porodicama, takozvani "bonus bebe", kao i zakon po kojem i očevi mogu da uzmu porodiljsko odustvo kako bi bili s decom, ali sve je to još malo, tvrdi Mirjam Tola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare