Marko Kraljević i vila: Strip kakav smo svi dugo čekali

Izdavačka kuća PČELICA, zapažena po uspešnim pokušajima popularizacije stripa među najmlađim čitaocima, započinje objavljivanje edicije EPSKI JUNACI U STRIPU, koja će biti posvećena najznačajnijim ličnostima opevanim u srpskim narodnim epskim pesmama.

Ponedeljak, 10.08.2020.

09:29

Izvor: B92

Marko Kraljević i vila: Strip kakav smo svi dugo čekali
Foto: Promo

Podeli:

Na početku ovog ambicioznog poduhvata, koji će mlade privoleti strip-kulturi, a iskusnim ljubiteljima i poznavaocima devete umetnosti biti dugo očekivano iznenađenje, stoji niko drugi do Marko Kraljević, najveći od svih epskih junaka srpske tradicije, kavgadžija, buntovnik, neustrašivi borac i zaštitnik siromašnih i nemoćnih, vilinski pobratim, ljubitelj žena i vina, a iznad svega, pravedni borac za istinu i slobodu.

Strip MARKO KRALJEVIĆ I VILA, za koji je scenario napisao književnik Slobodan Stanišić, dokazani poznavalac ove oblasti, a ilustracije uradio nagrađivani strip-crtač Mijat Mijatović, obojica dugogodišnji saradnici Pčelice, inspirisan je istoimenom narodnom epskom pesmom, a uobličen maštom, kreativnošću, zahtevima i pravilima estetike stripa. Osnovna ideja iz pesme, sukob između Marka Kraljevića i vile, koja je ubila njegovog pobratima Miloša jer lepše peva od nje, zadržana je u celini, ali obogaćena likovima i epizodama koje doprinose dinamičnosti radnje. Posebna pažnja na likovnom nivou posvećena je s velikim majstorstvom scenama sukoba, borbe i fantastične transformacije lika vile. Mijatović je na tom polju potvrdio svoje umeće u ovoj oblasti i status jednog od najboljih srpskih strip-crtača.

Kako iz Pčelice saopštavaju, nastavak edicije je u pripremi, a strip-knjige će izlaziti jedna za drugom. Svi koji se bave ovom oblašću, znaju koliko su luksuzna strip-izdanja zahtevna za pripremu i skupa za realizaciju. Ali, Pčeličina edicija EPSKI JUNACI U STRIPU, koja svakako spada u tu grupu, vredna je svakog truda i strpljenja. Mladi će imati priliku da uživaju u kvalitetnim izdanjima sa tematikom iz nacionalne istorije i književnosti u strip-formi, koja je deo popularne kulture i samim tim bliža mlađim generacijama od standardnih književnih formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare