Praktični saveti

Dani sarajevske kuhinje: Ljubav spaja, a hrana takođe

Ovo nije priča o Romeu i Juliji jer ona nikada nije ispričana do kraja. Ovo je najlepša priča o zabranjenoj ljubavi prelepe Ahmed-begove kćeri Safije i austrijskog grofa Johana. Ljubav je trajala 67 godina! Neko će reći dugo, ali za njih dvoje bilo je prekratko. Od prvog do poslednjeg trenutka voleli su se istim žarom i svaki dan živeli kao da je poslednji.

Petak, 19.01.2018.

13:41

Izvor: B92

Dani sarajevske kuhinje: Ljubav spaja, a hrana takođe
foto: restoran Kovaè

Podeli:

Gospođa Safija i Johan, njihova ljubav prema hrani i muzici bila je glavna inspiracija gazdi Amer Sinanoviću, poznatom među prijateljima kao Ciko da otvori kafanu u centru Sarajeva po imenu "4 sobe gospođe Safije".

Safija je volela i Beograd, a voleo je ovaj grad i njen ljubljeni Johan. Često su odsedali u hotelima, šetali Skadarlijom, uživali pored Dunava, a večeri provodili u restoranu Kovač. Safija bi tada oblačila svoje najlepše haljine koje bi joj Johan donosio s putovanja, a kako je voleo njenu radost, iznova i iznova je donosio još više haljina i šešira. Sve birane za njegovu ljubljenu dragu.

Ni ne čudi što je restoran „4 sobe gospođe Safije“ ove godine domaćin i organizator Dana sarajevske kuhinje u Beogradu koji će se održati od 23. do 28 januara pod sloganom „Ljubav spaja, a hrana takođe“.

A ko ne bi uživao u sjajnoj sarajevskoj mezi od uštipaka i kajmaka, do sudžuke i suvog mesa. Uz tajne svog zanata koje ljubomorno čuva, Safijin omiljeni kuvar Nihad Memeledžija pripremiće u Beogradu za vas i sarajevsku mezu, i begovu čorbu, tarhanu od paradajza, zeljanicu, sirnicu, burek, kljukušu sa kajmakom...

Grofica Safija sa svojom svitom stiže u Beograd 23. januara. Otkrijte tajne koje donosi sa sobom! A verujte da ih ima pregršt, svaka ukusnija od ukusnije!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare