CEPS: STO BRZE UKLJUCITI SRBIJU U STRUKTURE EU

Ponedeljak, 06.11.2000.

18:50

Izvor: B92

Default images

Podeli:

CEPS: STO BRZE UKLJUCITI SRBIJU U STRUKTURE EU Strucnjaci iz zemalja Evropske unije i iz Srbije ocenili su u ponedeljak da evropska petnaestorica moraju snazno da pomognu "tranziciju i oporavak" Srbije, i to kako finansijski, tako i njenim "ukljucivanjem u Evropske strukture" i otvaranjem dugorocne perspektive ulaska Jugoslavije u EU. Na raspravi, organizovanoj u okviru Centra za evropske politicke studije u Briselu, zakljuceno je da za Srbiju, posle "sjajnih politickih promena", pravo politicko i ekonomsko opredeljenje mora biti "brzo ciscenje politickih i ekonomskih struktura i brzi ekonomski oporavak", dok EU to nalaze da pruzi svu pomoc za "najbrzu mogucu tranziciju i oporavak Srbije i njeno sto je 'dublje' moguce ukljucivanje u evropske strukture i davanje statusa kandidata za clanstvo EU". EU treba da Srbiji doznaci i "finansijsku injekciju u gotovom novcu da bi se odmah ozivela srpska privreda, dok davanje statusa "kandidata za clanstvo" treba da znaci i duze razdoblje priprema i prilagodjavanja za uclanjenje u evropsku petnaestoricu, prenosi Beta.

Strucnjaci iz zemalja Evropske unije i iz Srbije ocenili su u ponedeljak da evropska petnaestorica moraju snazno da pomognu "tranziciju i oporavak" Srbije, i to kako finansijski, tako i njenim "ukljucivanjem u Evropske strukture" i otvaranjem dugorocne perspektive ulaska Jugoslavije u EU. Na raspravi, organizovanoj u okviru Centra za evropske politicke studije u Briselu, zakljuceno je da za Srbiju, posle "sjajnih politickih promena", pravo politicko i ekonomsko opredeljenje mora biti "brzo ciscenje politickih i ekonomskih struktura i brzi ekonomski oporavak", dok EU to nalaze da pruzi svu pomoc za "najbrzu mogucu tranziciju i oporavak Srbije i njeno sto je 'dublje' moguce ukljucivanje u evropske strukture i davanje statusa kandidata za clanstvo EU". EU treba da Srbiji doznaci i "finansijsku injekciju u gotovom novcu da bi se odmah ozivela srpska privreda, dok davanje statusa "kandidata za clanstvo" treba da znaci i duze razdoblje priprema i prilagodjavanja za uclanjenje u evropsku petnaestoricu, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare