Fenomen "Spice girls": Osvojile svet, raspale se zbog razlika, pa iskoristile staru slavu

Njihov debitantski singl "Wannabe" postao je instantno globalni hit i lansirao grupu među zvezde.

Nedelja, 30.05.2021.

09:53

Izvor: B92

Fenomen
Foto: Profimedia

Podeli:

Njihov prvi album "Spice" 1996. godine izazvao je ludilo po celoj Europi i mnogi su to uporedili čak i sa "bitlmanijom".

Povodom 46. rođendana bivše spajsice Mel B, koju su zvali "Scary Spice", mnogi su se prisetili uspona i padova grupe "Spice Girls".

Tokom '90-ih godina muzičkom scenom namenjenoj tinejdžerima dominirali su "boy bendovi", kao što su Take That, Backstreet Boys i NSYNC, Bob i Kris Herbert odlučili su da formiraju ženski bend. Održali su audicije kroz koje su se nadali da će pronaći "pet veoma različitih djevojaka", kako bi svaka bila zanimljiva drugačijem tipu publike.

Foto: Profimedia

Igrom slučaja 1994. godine, izabrane su Viktoria Bekam tada Adams (47), Mel B (46), Melani C (47), Geri Holivel (48) i Mišel Stivenson (44). Stivenson je otpuštena pre kraja 1994. godine jer nije bila predana radu, pa ju je zamenila Ema Banton (45). Prvo je trebalo da se zovu "Touch", ali su promenile ime u "Spice" nakon što su zajedno napisale pjesmu "Sugar and Spice". Nakon što su sledeće godine potpisale ugovor u Los Anđelesu, morale su da promene ime u sada čuvene "Spice Girls", jer je jedan reper već koristio 'Spice'.

Njihov debitantski singl "Wannabe" postao je instantni globalni hit i lansirao grupu među zvezde. Iste godine, kao nastavak na svoj uspeh s "Wannabe", objavile su singl "Say You'll Be There" i božićni singl "2 become 1", koji su ostvarili gotovo isti uspeh. Njihov prvi album "Spice" 1996. godine izazvao je ludilo po celoj Evropi i mnogi su to uporedili s "bitlmanijom".

Iste godine svakoj devojci je časopis "Top of the Pops" dao nadimak, pa su tako postale Poš Spajs (Viktorija), Skeri Spajs (Mel B), Džindžer Spajs (Geri), Sporti Spajs (Mel C) i Bejbi Spajs (Ema). Njihovi uspesi nastavili su da se nižu tokom druge polovine devedesetih, pa su 1997. godine čak napravile i film '"Spiceworld" koji im je doneo dobru zaradu, iako ga kritičari nisu obožavali.

Foto: Profimedia

Ipak, nije sve išlo tako glatko, pa je sredinom 1998. godine Geri najavila kako napušta grupu. Nakon toga su u 2000. godini objavile svoj poslednji album "Forever" i iako se grupa ni u jednom trenutku nije zvanično "raspala", svaka je od spajsica otišla svojim putem.

"Napustila sam Spice Girls zbog razlika među nama. Želim im sve najbolje i sigurna sam da će im dobro ići", rekla je svojevremeno Ginger Spice.

Tokom poslednjih dvadeset godina, "Spice Girls" su se ponovno dva puta okupile: u 2007. godini kad su održale turneju kao i na završnoj ceremoniji Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Viktorija Bekam odlučila je da se udalji od grupe i fokusira na svoju porodicu i dizajnerski brend, iako ostatak grupe pokušava da je nagovori da se vrati kako bi napravile nastavak filma ili ponovo krenule na turneju.

Foto:Profimedia

Ali, samo zato što su nekoliko puta zajedno nastupale i zajedno se prisetile starih dana, ne znači da su uvek bile u dobrim odnosima. Najviše je drame između spajsica izazivala Mel B, koja je u svojim intervjuima tokom godina uspela da ih iznervira. Tako je nekoliko puta Viktoriju nazvala "gadurom i kučkom", dok je Geri izazvala neugodnost kad je na televiziji rekla kako su "tokom vrhunca slave spavale zajedno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare