Odnos sa bratom ili sestrom mnogo je važniji nego što mislimo

Život nam je prepun odnosa različitog veka trajanja. Prijatelji dolaze i odlaze, supružnici se ponekad i rastanu, a roditelji na kraju umiru. Ali, odnos između braće i sestara obično se pokazuje najtrajnijim. Takođe, odnos s braćom ili sestrama je najvažniji odnos u našim životima.

Nedelja, 27.06.2021.

11:18

Izvor: B92

Odnos sa bratom ili sestrom mnogo je važniji nego što mislimo
Foto: Profimedia

Podeli:

Istraživanja pokazuju kako je odnos braće i sestara presudan za emocionalnu dobrobit. Harvardska studija pokazuje da je bliska veza s bratom i sestrom tokom fakultetskih godina najpouzdaniji pokazatelj emocionalnog zdravlja u 65. godini - uticajniji od bliskosti s roditeljima u detinjstvu, razvoda roditelja, braka i karijere.

"Zdrav odnos braće i sestara, kao i svako snažno prijateljstvo, karakterišu ljubav, poštovanje, briga, doslednost i uzajamnost", tvrdi Fern Čepmen, autorka knjige 'Braća, sestre, stranci: Otuđenje braće i sestara i put pomirenja'. Braća i sestre bi trebalo da očekuju ​​sukobe, ali u zdravom odnosu znaju da će doći do pomirenja i oproštaja", kaže.

Podrška i bliskost između braće i sestara rezultira s manje usamljenosti i većim životnim zadovoljstvom, pokazuje istraživanje. Ipak, ono je otkrilo i kako trećina ljudi opisuje svoj odnos s braćom ili sestrama nategnutim i napetim.

Blizak odnos s bratom i sestrom pruža zajedničku porodičnu istoriju koje se uvek rado iznova prisećaju.

"Puno se puta može dogoditi situacija da jedan od braće ili sestara kaže: 'I ja sam to prošla. Sećam se te faze u našoj porodici'. To vam može pružiti različite perspektive i raznolikost zajedničkog iskustva", rekao je Ali Džon Čodri , psihoterapeut.

Zdrave veze između braće i sestara olakšavaju roditelji koji stvaraju kulturu poštovanja i otvorene komunikacije. Ako roditelj između braće i sestara vidi borbu za moć, interveniše i u njima pokušava da podstakne osećaj saradnje i inkluzivnosti, tada neguju zdrave odnose dajući svojoj deci veštine u rešavanju sukoba. U tim slučajevima braća i sestre nisu favorizovani i deca se nikako ne upoređuju u ponašanju, intelektu ili izgledu.

Kada deca odrastu, moraju sama da izdvoje vreme za negovanje odnosa s braćom i sestrama. Treba da razviju potrebu da svojoj braći i sestrama pristupe s osećajem radoznalosti, posebno kada postoje razlike u ličnosti.

Foto: Profimedia

Kada se braća i sestre otuđe ili udalje, posebno kada jedan od njih još uvek želi biti blizak, to može dovesti do velike tuge, rekao je Čodri.

Naime, Čepmen 40 godina nije imala gotovo nikakav odnos sa svojim bratom. Videla bi ga u sobi na sahrani i osećala se kao da gleda stranca. Postalo je toliko loše da nije bila sigurna hoće li ga prepoznati na ulici.

"Ovo je jedinstveno bolno iskustvo. To nije poput smrti, o kojoj se ne može pregovarati. U ovom slučaju imate situaciju da je neko za koga ste smatrali da će održavati vezu tokom celog vašeg života, doneo odluku da više ne želi imati veze s vama", objasnila je.

Neki odnosi s bratom i sestrom su previše toksični da bi se popravili, a drugi jednostavno moraju da ostanu ograničeni. Za otuđenu braću i sestre pomirenje je moguće samo ako se svi članovi porodice osećaju sigurno i ako ne postoji rizik od ponovnog traumatizovanja.

Odnosi s bratom i sestrom među najvažnijima su za emocionalnu dobrobit, ali su i među najsloženijima. Te veze karakterišu stalni napori između topline i neprijateljstva, suparništva i prijateljstva. Raskoli između njih mogu biti najbolniji, a bliskost u njima može biti najisplativija.

"Ta je osoba upoznata s vašom porodičnom istorijom, s uspomenama koje ste doživeli, sa stvarima koje ste možda zaboravili. Neko ko zna kroz šta ste sve prošli. To je ono što vam preostaje nakon što roditelji odu", izjavio je Čodri, piše Yahoo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.