Sve više parova ima problema sa plodnošću; "Emotivno je strašno iscrpljujuće" VIDEO

Zašto sve više parova ima problema sa plodnošću i šta je ključno da bi vantelesna oplodnja bila uspešna, samo su neka od pitanja na koja je odgovorila Milica Krstivojević, klinički embriolog.

Utorak, 31.05.2022.

11:00

Izvor: B92

Sve više parova ima problema sa plodnošću;
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Kako je ispričala u jutarnjem programu TV Pva, jedan od najčešćih razloga za neuspelu VTO je neinformisanost parova, ali i preobimni administrativni poslovi sa kojima se oni susreću jednom kada uđu u proces.

Takođe, doktorka Milica je navela i još neke faktore koje utiču na neplodnost parova, a oni su usko povezani sa životnim standardom i načinom života.

"Zagađenje vazduha, nervoza, hrana, prevremeni ulazak u menopauzu...sve su ovo faktori koji utiču na neplodnost. Ta neplodnost se jako izrazila i kod muškaraca, jer spermogram pokazuje znatno manji broj spermotozoida neophodnih za uspešno začeće", ispričala je doktorka.

Srbija ima veliki broj klinika koje pružaju usluge vantelesne oplodnje, pa je tako prošle godine od 7.000 parova, koji su se prijavili i ušli u program, više od 6.000 postali roditelji.

"Republički fond finansira VTO, pa tako proces možete započeti u šest državnih klinika, ali i 13 privatnih", ističe Milica.

Za sam kraj razgovora, klinički embriolog Milica Krstivojević je poručila da je najbitnija komunikacija i edukacija parova.

"Emotivno je strašno iscrpljujuće, jako je bitna komunikacija sa parovima - od prvog tenutka do poslednjeg trenutka kad izađu".

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.