Četiri preduzetnice koje su odlučile da budu svoj gazda: "Ovo je trka na duge staze"

Svaka od njih pojedinačno je odlučila da bude "svoj gazda" i svaka od njih se borila, ali i dalje se bori sa raznim poteškoćama u sopstvenom poslovanju. Ipak, kako su sve četiri učesnice rekle - "Sve ovo bi uradile ponovo".

Uspešne žene | superžena |
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U okviru Programa podrške razvoju i promocije ženskog inovacionog preduzetništva, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, uz podršku grada Beograda podržava najbolje i najinovativnije ideje žena preduzetnica.

Akciona 2021. u fokus stavlja akciju i realizuje podkast pod nazivom “Šta si preduzela?”- serijal razgovora sa preduzetnicama iz najrazličitijih oblasti, ali i stručnjakinjama za preduzetništvo i razvoj.

Danas je u hotelu "Mona Plaza" održana diskusija sa uspešnim preduzetnicama koje su svoj san o privatnom biznisu pretvorile u realnost.

Učesnice diskusije bile su četiri inspirativne žene ( Ana Marija Kopert, Olga Marković, Milica Milošević i Milica Cakić) koje su, neke u ranim godinama, a neke u malo kasnijim, pokrenule sopstveni posao u onome u čemu se najviše pronalaze.

Kako su sve one rekle, bilo je teško da od ideje privatnog biznisa dođeš do njegove realizacije, posebno što u našoj zemlji koncept preduzetništva u domenu žena je teško ostvarljiv.

Ipak, najveću podršku imali su od svojih bliskih prijatelja, porodice i saradnika, jer, kako kažu - "Čovek mora da bude spreman da zatraži pomoć".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ana Marija Kopert (predsednica Ino edukacije)

Olga Marković (modna dizajnerka donjeg veša za žene i osnivačica brenda "Damsel in distress")

Marija Milošević (vlasnica i izvršni direktor portala "Stetoskop")

Milica Cakić (vlasnica i onivačica brenda "Karbon", koji se bavi organizovanjem raznih događaja i brenda "Petit Pate")

Ključ prvog upešnog preduzetničkog koraka je, kaže Ana Marija, značaj samog znanja o poslu.

"Moraš da znaš taj posao, temu sa kojom raspolažeš, ali i tip konkurencije na tržištu. Takođe, svaka žena koja započinje privatni biznis bi trebalo da se svakodnevno edukuje i da komunicira sa okolinom o novim trendovima".

Sa njenom idejom početnog koraka bila je saglasna i Marija Milošević koja je dodala da posao za koji se zalažeš, moraš da obavljaš sa određenim žarom.

"Ako se ne budiš sa vatrom da pomeriš i unapređuješ svoje poslovanje, onda će tvoj posao da propadne, jer se sistem i, generalno, ljudi menjaju".

Olga Marković i Milica Cakić su, takođe, istakle da je najbitnije kada počinješ svoj posao da znaš čime ćeš da se baviš, ali i da budeš svesan rizika koji ovakav samostalni poduhvat donosi.

A kako je Milica Cakić istakla, tek kad otvoriš svoj privatni biznis postaneš svestan koliko sama ideja privatnog posla sa sobom nosi i onaj birokratski teret.

"Tek kada sam otvorila svoju firmu sa svojm drugaricom, počele su poteškoće, jer ja sama moram da razmišljam kako da plaćam poreze i da redovno isplaćujem radnike".

Ono što je, ipak ,najbitnije u svemu ovome je, kažu devojke, da imaš ogromno strpljenje, ali i živce, jer je ovo "trka na duge staze i u ovakvim poslovima je najbitnije ko je najizdržljiviji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu