Uspešne žene

Voze teške kamione i upravljaju rudarskom mehanizacijom: Kako je biti žena rudar? VIDEO

Borba za ženska prava donela nam je i činjenicu da su žene preuzele muške poslove. Gordana Busić, upravnica kamenoloma, i hrabre žene koje danonoćno rade u rudnicima bakra samo su neke od mnogobrojnih priča za koje svet tek treba da čuje.

Sreda, 08.03.2023.

19:35

Izvor: B92

Voze teške kamione i upravljaju rudarskom mehanizacijom: Kako je biti žena rudar? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Trideset godina Gradislava Busić svoj život posvetila je Borskom rudniku. Sada je upravnica kamenoloma u kompaniji "Ziđin", a to joj je bio najveći izazov u karijeri.

"Radni dan kreće od sedam sati, celog dana ste na poslu. Ako niste fizički prisutni, onda ste putem telefona dostupni 24 sata", kaže upravnica kamenoloma.

Za ovaj poseban zadatak, Gradislava je morala da napravi ekipu od poverenja, sastavljenu od mladih ljudi i iskusnih kolega.

Na Kriveljskom kamenolomu, gde su uslovi za rad i te kako teški zimi, a i leti, Gradislava se, kaže, oseća kao kod kuće.

"Nikad nisam sebe smatrala ženom u ovom poslu. Ja sam ceo život bila rudar i za sebe kažem da sam rudar."

Sa druge strane, veliku pažnju trebalo bi posvetiti i ženama u majdanpečkom i borskim rudnicima bakra. Čak 277 žena u rudarskoj kompaniji "Ziđin" svoju koru hleba zaruđuju na mukotrpan način. One voze teške kamione, nadziru mlevenje rude, upravljaju rudarskom mehanizacijom, ali je i popravljaju.

Foto: Printscreen/TV Prva

U rudničkoj laboratoriji radi najveći broj pripadnica lepšeg pola, a pomenuta kompanija je brojne menadžerske i rukovodeće poslove poverila njima.

Detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare