Uspešne žene

Meksikanka proglašena za najboljeg šefa kuhinje na svetu: Starinski recept učinila najprodavanijim

Internet stranica "World's 50 Best restaurants", koja rangira svetske restorane na osnovu kvaliteta hrane i usluge, nedavno je proglasila Meksikanku Elenu Rejgadas za najboljeg ženskog šefa kuhinje za 2023. godinu.

Petak, 21.04.2023.

11:55

Izvor: B92

Meksikanka proglašena za najboljeg šefa kuhinje na svetu: Starinski recept učinila najprodavanijim
Foto: Profimedia

Podeli:

"Kao ključna osoba iza jednog od najslavnijih restorana u Meksiku, Elena Rejgadas provela je većinu vremena razmišljajući o tome kakva bi trebalo da bude uloga kuvara u 21. veku. Njeno duhovno preispitivanje dovelo ju je ne samo do toga da u svojim jelovnicima u Roseti odražava bioraznolikost Meksika i njegove bogate kulture, već i do razvoja inicijativa koje pomeraju granice onoga što restoran može da bude u modernom svetu", navodi se u sopštenju.

Ko je Elena Rejgadas?

Rođena u Meksiku 1976. godine, Elena Rejgadas je bila fascinirana pisanom rečju, te je tako završila studije engleskog jezika i književnosti na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika. Međutim, nakon diplome odlučila je da se okrene svojoj drugoj ljubavi – kuvanju. Upisala je tada Francuski kulinarski institut u Njujorku (sada Međunarodni kulinarski centar).

Otišla u London

Strast za novim ukusima i receptima odvela ju je u London, gde je provela nekoliko godina radeći s italijanskim kuvarom Đorđem Lokatelijem i to u njegovom popularnom restoranu s Mišelinovom zvezdicom Locanda Locatelli.

Elena Rejgadas je, zahvaljujući učenju s mentorom, prisvojla neke od ključnih principa italijanske kuhinje, kao što su poštovanje sastojaka, ali i gostoljubivost, a sve ove lepe manire ponela je nazad u svoju domovinu. Tamo je otvorila i sopstveni restoran "Roseta".

Veliku pažnju pridaje hlebu

Bila je među prvima u Meksiku koji su shvatili važnost hleba kao dela prefinjenog obroka. Proučavajući drevne zanatske tradicije pečenja i vraćajući tehniku ​​spore fermentacije, ova Meksikanka je razvila lični recept za veknu hleba.

"Roseta" se 2012. godine proširila u La Panadería de Rosetta, pekaru u kojoj verni gosti i publika mogu da kupe Elenine kreacije. Restoran "Roseta" je uvršten u osam izdanja popisa 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi, a takođe se prvi put pojavljuje na proširenom popisu 50 najboljih svetskih restorana 2022. i to na 60. mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare