Veze i odnosi

Muškarci su nezadovoljni brakom i kad jedini rade u porodici, ali i kad žena zarađuje više

Za muškarce je stresno i kad jedini rade u porodici, ali i ako žene zarađuju više od njih.

Četvrtak, 31.03.2022.

20:55

Izvor: B92

Muškarci su nezadovoljni brakom i kad jedini rade u porodici, ali i kad žena zarađuje više
Foto: LightField Studios/Shutterstock

Podeli:

Britanski Univerzitet u Batu radio je istraživanje čiji je cilj bio da utvrdi kako razlika u visini mesečnih primanja utiče na dinamiku odnosa jednog para.

Žustra rasprava na Tviteru: Ko treba da plati piće na prvom dejtu ANKETA

U okviru studije, analiziran je život više od šest hiljada heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno. Na osnovu prikupljenih podataka, istraživači su došli do vrlo zanimljivih saznanja, a glavni je mnoge iznenadio.

Jedan je od najpopularnijih intimnih odnosa - kako izgleda vanila seks

Naime, za muškarce je stresno kada su jedini koji zarađuju novac u domaćinstvu, pokazalo je istraživanje. Drugi interesantan podatak jeste da stres raste kada žena doprinosi kućnom budžetu više od 40 odsto, a najsrećniji su kada oboje zarađuju, ali je on taj koji donosi više novca u kuću.

S mužem ima odnose zbog začeća, a sav užitak čuva za drugog muškarca

"Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana sa ispunjavanjem tog očekivanja. Sad kad su suočeni sa promenom u kojoj nekada žene zarađuju više, muškarci mogu da osete veći stres", rekla je Džoana Sirda, koja je istraživala ovaj fenomen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.