Istraživanje pokazalo brojke, ali i nedoumice; evo koliko traje dobar seks

Logično bi bilo da želimo da ono što nam je lepo i prijatno traje što duže. Nije lep samo orgazam, lepa je i predigra i sam čin i ne želimo da to prestane. Ipak, računica nije tako jednostavna…

Veze i odnosi | Vijesti |
Podeli
Foto: gpointstudio/Shutterstock
Foto: gpointstudio/Shutterstock

Svašta se može uraditi za pet minuta: obariti jaje, poslušati dobra pesma… Ili imati seks. Dobro ste čuli, seks u proseku ne traje duže od pet minuta. Ovaj iznenađujuće skroman rezultat pokazalo je precizno merenje Instituta za muško zdravlje (Institut für Männergesundheit) u Hamburgu.

Zbog ovih "sitnica" žene su puno privlačnije muškarcima

Naravno da je taj podatak izazvao brojne komentare ženske strane poput: "Ako muškarac može samo tako kratko, meni bi to bio razlog za razvod" ili "Pet minuta, zabavno…", "Meni se čini da stvar traje večno…".

Advokatica za razvode: 5 muških profesija pogubnih za brak

Realnost

Koliko je stvar sa trajanjem seksa relativna govori ispovest jednog muškarca: "Uvek je trajalo vrlo kratko, sve bi bilo gotovo već nakon tri sekunde. Mojoj prvoj ženi to nije smetalo, nije marila previše za seks, a ja nisam znao za drugo. Ali kad sam sreo svoju sadašnju partnerku, to se promenilo. Prvo je mislila da sam dugo bez seksa pa mi se zato to događa, ali onda me poslala kod urologa. I pomogao mi je, otkrio neke trikove koji funkcionišu, na primer da razmišljam o nekim demotivišućim stvarima za vreme seksa. Odjednom sam shvatio da seks može dugo trajati. I da stignem čak da isprobam razne poze".

Seks poze koje će vas brzinom svetlosti dovesti do vrhunca

Profesor Frank Somer sa Medicinskog centra Hamburg-Ependorf pitao je parove upravo za trajanje tog čina.

Odgovor muškarca: 25 do 27 minuta. Odgovor žena: 12 do 15 minuta. A tada su te odgovore proverili sa štopericom u ruci… Rezultat je bio iznenađujući: u proseku, izmereno vreme je bilo 3 minute. Odakle tolika razlika? Pa, možda su ispitanici ukalkulisali i vreme predigre. A možda jednostavno izgubimo osećaj za vreme dok vodimo ljubav?

Još jedno od iskustava koje potvrđuje da su stvari sa trajanjem seksa komplikovane glasi: "Ja uvek doživim vrhunac vrlo brzo, a njemu treba beskrajno dugo. Kad to pričam prijateljicama, one misle da je to dodatno vreme luksuz u kojem treba uživati, ali meni to smeta. Dugo mu ništa nisam govorila da ga ne povredim, ali napokon sam mu rekla da ne mogu toliko. On je mislio da mora da izdrži najduže moguće, da je to meni super".

Je li duži seks zaista bolji?

Priče su različite, ali nameće se pitanje: ima li dobar seks veze s trajanjem? Logično bi bilo da želimo da ono što nam je lepo i prijatno traje što duže. Nije lep samo orgazam, lepa je i predigra i sam čin i ne želimo da to prestane. Ipak, računica nije tako jednostavna. Romansiranu verziju da vođenje ljubavi mora da bude prelepo, romantično i beskrajno dugo da bi bilo zadovoljavajuće podržavaju filmovi, knjige. A to nema puno veze sa stvarnošću. Istraživanje sprovedeno na Behrend koledžu u Pensilvaniji otkrilo je da je ženama nakon 13 minuta uglavnom dosta. Zato je najbolje oprostiti se od merenja dobrog seksa štopericom. Trajanje je samo jedan od aspekata, a pitanje "koliko dugo treba da traje?" samo stvara pritisak. Važnija su pitanja: kako volim da vodim ljubav, šta me uzbuđuje, šta mi smeta? Kad to znamo, i sve će drugo biti u redu. I "brzinski seks" je mnogo puta odličan, kao i dugo vođenje ljubavi bez orgazma. A u najboljem scenariju, tih 5 minuta, ako u njima zaista uživamo, biće nam i više nego dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 24 sledeca idi na stranu