Zdrav duh

Joga idealan način za oslobađanje od stresa VIDEO

Uroš Martinović je odustao od poslovne karijere da bi posao majstor joge i istakao da bi ljudi bili zdraviji i osećali se mlađe prvo treba da napuste stvari koje ih ne ispunjavaju.

Ponedeljak, 29.03.2021.

11:36

Izvor: B92

Joga idealan način za oslobađanje od stresa VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

"Druga stvar je da voliš posao koji radiš i imaš tu slobodu pokreta u metaforičkom smislu. Kroz jogu sam spoznao da mi je to išlo od samog početka. Sad se bavim time već deset godina", rekao je za jutarnji program televizije Prva Martinović.

Govoreći o osnovama joge kaže da su to prvo tehnike disanja, a da su za savladavanje toga nekome potrebna dva časa, dok drugima mesec-dva dana, čak i više.

"Nemogućnost vraćanja u sadašnje i koncentisanja na osvešćivanje sadašnjeg trenutka su razlozi zašto nekim ljudima treba više vremena da savladaju osnove joge. Prvi problem je u disanju", dodaje Martinović.

Rekao je i da je ljudima problem da pravilno dišu jer to rade bez razmišljanja o tome i nesvesno.

"Najbolje disanje je troslojno, a čine ga stomak, pluća i vrhovi pluća. To jeste iz tri dela, ali radi se u jednom kontinuiranom udahu", objasnio je Martinović.

Naglašava da izdah uvek treba da bude duplo duži od udaha, a da se između nalazi zadržaj istog trajanja kao i udah.

Govorio je i o jednoj od tehnika disanja za oslobađanje od stresa.

"Jedna od najboljih je zvučno s. Udahneš pa izbacuješ vazduh tako da se izgovaraš slovo s", zaključio je Martinović.

Takođe je govorio i o vežbi koja je dobra da se radi pre odlaska na posao.

"Vežba koja se zove pet Tibetanaca trebalo bi da se uradi pre odlaska na posao jer se ćovek posle nje potnuno razbudi. Ona podrazumeva vežbe u pet različitih položaja, a svaka može da se ponovi 21 put", istakao je Martinović.

Detaljnije o tome šta je o jogi govorio i kakve vežbe je pokazao majstor i instruktor joge Uroš Martinović, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare