Zdrav duh

Male nagrade i "pomodoro" - trikovi zbog kojih motivacija odmah skače

Dok sledite svoje ciljeve, potrudite se da ne gubiti motivaciju. Nekoliko saveta vam može pomoći da održite fokus, kako ne biste skrenuli s puta i zaboravili na sopstvenu sreću

Petak, 20.05.2022.

11:43

Izvor: B92

Male nagrade i
Foto: astarot/shutterstock

Podeli:

1. Odredite prioritete

Ponekad trošimo puno vremena na stvari koje nisu toliko važne, a crpe puno energije. Dakle, davanje prioriteta onome što je trenutno važno može vam pomoći da brže postignete svoje ciljeve. Prilikom izrade popisa obaveza, podelite svoje zadatke u nekoliko odeljaka, koji bi trebalo da se odnose na ono što je hitno ili važno, i obratno. Kada naučite da pravilno raspodelite posao po prioritetima, sigurno ćete primetiti napredak.

2. Zamislite svoje ciljeve

Kao što ste napravili popis bitnih ciljeva, tako bi trebalo da napravite i vizuelnu reprezentaciju istih. Predlažemo da pokušate da napravite fotografije istih i da ih okačite u sobi ili mestu koje je samo vaše. Tako ćete uvek imati pregled onoga što želite da postignete.

3. Motivišite se malim, ali značajnim nagradama za dobro obavljen posao

Bilo da uspete u nečemu ili ne, uvek imajte na umu da ste dali sve od sebe. Zato odvojite malo vremena i napravite sebi neki užitak koji će vas oraspoložiti.

6. Zabeležite svaki napredak kako biste pratili uspeh

Predlažemo da uvek kod sebe imate svesku u kojoj ćete pisati i beležiti zadate stvari koje ste odradili. Tako ćete, na kraju nedelje, meseca i godine, videti koliki ste pomak napravili u svojim ciljevima.

8. Koristite "Pomodoro tehniku"
Ako imate problema s fokusiranjem, koristite Pomodoro tehniku. Ova metoda upravljanja vremenom dobila je ime po Pomodoro meraču vremena. Sve što bi trebalo da uradite je da postavite tajmer na 25 minuta dok radite na nekom zadatku i napravite kratke pauze od 5 do 10 minuta nakon što zazvoni. Ponovite ovaj postupak tri puta i nakon trećeg vremenskog intervala napravite dužu pauzu - 20 minuta. Ne morate da kupujete stvarni merač vremena da biste ovo isprobali, internet je pun analognih aplikacija koje vam mogu pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare