Živeli ste u zabludi: Ako radite ove stvari, nećete se prehladiti

Majke su nam govorile da ne možemo mokre kose da izađemo napolje, jer ćemo se u tom slučaju momentalno prehladiti, ali se ispostavilo da to i nije baš tačno. Posle ove četiri stvari smo bili sigurni da sledi grip, ali nismo bili upravu.

Zdravlje žene | 24sata.rs |
Podeli

Ako izađemo mokre kose napolje

Takvo ponašanje će vam doneti glavobolju, ali ne i prehladu. Virus se prenosi preko respiratornih organa (ukoliko neko kija ili kašlje pored vas), tako da tada postajete meta, ali to nema veze sa mokrom kosom, što je potvrdila i direktor bolnice u Pensilvaniji Heder Rozen.

Ukoliko se ne obučete prikladno po hladnom vremenu

Ne morate da se plašite hladnog vremena, i po zimi i po vrućini imate iste šanse da se prehladite. Hladan vazduh nema veze sa tim, jer je potrebna druga osoba da vam prenese prehladu. Ukoliko dugo pričate sa prehlađenom osobom, ne može da vas zaštiti ni 70 jakni.

Ukoliko ne uzimate dovoljno vitamina C

Mislite da vitamin C zaustavlja sve prehlade? Pa, nije baš tačno. Istraživanja su otkrila da taj vitamin i nije snažan otpor prehladi, ali jeste dobar da grip manje traje.

Biti u okruženju sa prehlađenima

Naravno, zaradićete prehladu ukoliko vam neko diše za vratom. Ipak, po istraživanjima američkog zdravstvenog instituta, čovek može da prenese virus čak i kada još uvek ne zna da je prehlađen. Potrebno je pet do sedam dana da primetite prehladu, a moguć je i telesni transfer, ali određena razdaljina je sasvim dovoljna da se ne prehladite.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 20 sledeca idi na stranu