Mitovi: Himen ne puca posle prvog seksa, lekari, zapravo, ne vide razliku

Ceo život nam govore da je himen tanak sloj kože koji prekriva vaginalni otvor i da pukne prilikom prvog seksualnog odnosa. Sad na to zaboravite. Nemoguće je znati da li je devojka imala prvi seks gledajući u njen himen.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

"Himen ne puca posle prvog seksa. Posmatranjem himena ne možete dokazati da je neko imao vaginalni seks ili bilo šta drugo o njegovoj seksualnoj prošlosti. Himen svake žene izgleda drugačije. Ni najiskusniji lekari ne umeju da razlikuju himen device i onaj kod žene koja nije devica", rekla je Rouz Olson, autorka teksta o "testiranju nevinosti" koji je objavljen u žurnalu "Reproductive Health".

Baš kao i vagina, i himeni imaju različite oblike i veličine.

Neke žene su rođene i bez himena, a veličina rupe u centru himena dosta varira, ali nema veze sa tim da li je bilo seksa ili nije.

Jedina stvar koja se zaista promeni sa regularnom penetracijom jeste da himen postane fleksibilniji. Bol prilikom prvog seksualnog odnosa ima veze sa rastezanjem himena, a ne s njegovim pucanjem. I još jedna stvar o kojoj nismo imali pojma. Ako himen pukne tokom penetracije, ne znači da će tako ostati zauvek - zaceliće.

"Himen je tanko, fleksibilno parče tkiva koje se menja vremenom i to zahvaljujući dejstvu estrogena u pubertetu. Može se istezati i pokidati lako. Dok ne budete imale prvi seks, možda će već biti neuočljiv", objašnjava Olsen.

"Mnogobrojna istraživanja su pokazala da himen zaceljuje brzo i nema dokaza o prvobitnoj traumi. Većina povreda zaceljuje tako dobro da je posle nekoliko dana ili nedelja nemoguće reći da li je himen bio ili nije bio povređen", navodi Olsen.

Zato je nemoguće reći da li je himen pukao ili nije, jer kroz neko vreme je ponovo tu.

Pročitajte još:

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 174 sledeca idi na stranu