Narcisoidne osobe su pod manjim stresom, ali postoji i mračna strana njihove ličnosti

Narcisoidne ličnosti su često opisivane u negativnom smislu, ali naučnici otkrivaju da biti ovakva ličnost i nije tako loše.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/nicoletaionescu
Foto: Depositphotos/nicoletaionescu

U istraživanju koje je objavljeno u "Personality and Individual Differences and European Psychiatry", tim naučnika posmatrao je 700 ljudi u 3 odvojena istraživanja.

Svi ispitanici bili su zamoljeni da popune upitnik koji meri narcisoidnost, tvrdoglavost, simptome depresije i stres. Naučnici su istakli da postoje dve različite vrste narcisoidnosti: grandiozna i ranjiva.

"Narcisoidnost je deo skupa karakteristika ličnosti koje uključuju i makijavelizam, psihopatiju i sadizam“, rekao je doktor Kostas Papageogiju sa Kraljevske škole psihologije.

Ranjive narcisoidne osobe su više u odbrambenom stavu i vide ponašanje drugih kao napad, dok kod grandioznog narcizma je prenaglašen osećaj važnosti i preokupacije statusom i moći, piše Independent. Kod poslednjih je uočena manja verovatnoća da će se pojaviti simptomi depresije i potisnutog stresa. Istraživanje je pomoglo da se objasne varijacije u simptomima depresije u društvu.

"Iako nisu sve dimenzije narcisoidnosti dobre, neki aspekti imaju pozitivan ishod. Treba videti narcisoidnost kao ekspresiju ljudske prirode koja može da bude korisna ili destruktivna, u zavisnosti od konteksta“, rekao je doktor.

Nedavno istraživanje je pokazalo da mladi i stariji, od 18 do 25 godina, imaju najveći broj narcisa među njima. Takođe, došlo se do zaključka da su mladi koji su pokazali mali ili nikakav stres pokazivali neke crte narcisoidnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu