Visoke štikle su lepe, ali i opasne za zdravlje žene

Istraživanja Američkog medicinskog udruženja za dečje bolesti ukazuju na to da čak 78 posto žena oseća bol dok nosi cipele s visokim potpeticama.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: depositphoto/grinvalds
Foto: depositphoto/grinvalds

Međutim, bol u stopalima nije jedina bol koju ćete doživeti.

Naime, nošenje cipela sa visokom štiklom može negativno da utiče i na ostale delove tela i da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kada nosite visoke potpetice, vaše telo mora da održava ravnotežu. Da biste to učinili, donji deo leđa se gura napred, a poravnavanje kukova i kičme se menja. Vaši mišići kuka moraju stalno da se savijaju kako bi održali ravnotežu. A ako često i dugo nosite visoke potpetice, ti mišići će se skraćivati ​​i stezati. To, zauzvrat, može da dovede do bolova u kukovima.

Nošenje visokih štikli tokođe vašu težinu pomera prema zglobovima. Tu najviše stradaju kolena. Naime, kolena se pomeraju napred kako bi održala ravnotežu, što vrši dodatni pritisak na njih. To može da uzrokuje osteoartritis. Uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobovima, ukočenost i ograničen raspon pokreta.

Vaša kičma je blago zakrivljena, to joj omogućava da smanji stres kretanja tela. Kada nosite cipele s visokim štiklama, leđa se u donjem delu krive što opterećuje kičmu, a poravnavanje kičme se menja, prensoi klix. To može da uzrokuje preteranu upotrebu mišića i bolove u leđima.

Anatomske promene kičme mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema. Na primer, može da dođe do foraminalne stenoze, bolova, slabosti mišića i grčeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu