Pet najčešćih simptoma koji ukazuju na opasnost od karcinoma jajnika

Kako bi se po svaku cenu bolest otkrila u ranom stadijumu, kada su terapije višestruko uspešnije nego u poodmakloj fazi, otkrivamo vam 5 najčešćih simptoma koji ukazuju na opasnost od karcinoma jajnika.

Zdravlje žene | Super žena |
Podeli
Foto: shutterstock/wavebreakmedia
Foto: shutterstock/wavebreakmedia

Koliko visoko na listi prioriteta vam je danas zdravlje? Nažalost, za mnoge od nas, usled tempa koji nosi moderan život, prevencija je samo slovo na papiru, a kontrolni pregledi još jedna obaveza koju bismo najradije izbegli ili odložili

Čak i kada nam telo šalje znake, neretko smo skloni da ih ignorišemo, nesvesni da time gubimo prednost i najjačeg saveznika u borbi sa potencijalno opakim bolestima - ranu dijagnozu i blagovremen početak lečenja. Situacija je još teža kada su u pitanju bolesti sa nespecifičnim simptomima, poput karcinoma jajnika, od koga godišnje oboli više od 700 žena u našoj zemlji.

Podaci pokazuju da, čak i kada ova bolest pokaže svoje lice, više od polovine žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika (WOCC). Ovaj rak predstavlja najsmrtonosniji u poređenju sa ostalim ginekološkim malignitetima kod žena, i to upravo zbog toga što se u najvećem broju slučajeva dijagnostikuje u uznapredovalom stadijumu. Pandemija izazvana koronavirusom dovela je do dodatnih poteškoća za pacijentkinje obolele od karcinoma jajnika, koje zbog straha od virusa sve češće odlažu kontrolne preglede i konsultacije.

Upravo iz ovog razloga pretpostavlja se porast broja nedijagnostikovanih pacijenata. Kako bi se po svaku cenu bolest otkrila u ranom stadijumu, kada su terapije višestruko uspešnije nego u poodmakloj fazi, otkrivamo vam 5 najčešćih simptoma koji ukazuju na opasnost od karcinoma jajnika.

Neredovni ciklusi

Statistički posmatrano, žene starije od 55 godina spadaju u rizičnu grupu obolevanja od karcinoma jajnika. Ipak, to ne mora nužno biti slučaj, jer ovaj rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još uvek nisu dobile prvi ciklus.

Bol prilikom seksualnog odnosa

Prema istraživanjima časopisa Medical News Today, bol tokom seksualnog odnosa može biti još jedan jak pokazatelj da je žena u ranom stadijumu raka jajnika. Bolovi i pritisak se javljaju u predelu karlice, a pojačana je i nekontrolisana potreba za mokrenjem. Usled ovakvih simptoma, neophodno je što pre konsultovati se sa ginekologom.

Osećaj sitosti

Ovaj simptom je jedan od najčešćih i najznačajnijih, a podrazumeva osećaj sitosti, iako žena nije jela mnogo ili uopšte. Ovaj simptom vas lako može prevariti da postoji problem sa varenjem, dok je realna slika daleko drastičnija.

Bolovi u leđima

Ovaj problem može biti izazvan osteoporozom ili artritisom, međutim, ukoliko žena sa sigurnošću zna da ne boluje od ovih bolesti, ovi bolovi mogu biti alarm jer su jedan od najčešćih simptoma raka jajnika.

Bezrazložan umor i iscrpljenost

Gubitak daha i apetita, mučnina nepoznatog porekla i uzroka, kao i ekstremni umor, mogu biti ozbiljni znaci da se žena nalazi u nekom stadijumu raka jajnika. Više od 80% žena doživi barem jedan od simptoma karcinoma jajnika nekoliko meseci pre nego što se on dijagnostikuje. Jedna od važnih činjenica koje treba znati o karcinomu jajnika jeste i genetska predispozicija i da se približno između 15% do 20% karcinoma jajnika razvija pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA 2 gena.

Nasledne BRCA mutacije mogu ukazati na povećan rizik od nastanka raka jajnika i raka dojke za direktne ženske srodnike testirane osobe sa pozitivnim nalazom. Ukoliko se kod zdrave žene potvrdi mutacija spomenutih gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik, ovo saznanje ukazuje na potrebu učestalijeg redovnog pracenja i preventivnog delovanja. Utvrđivanje statusa BRCA gena je važno zbog potencijalnog rizika od bolesti, a kod obolelih žena rezultat testa može biti od odlučujuće važnosti pri izboru terapije.

Zato je, zarad mogućnosti optimalnog lečenja,i važnosti da se u tom trenutku ništa ne propušta, značajno da se odmah nakon dijagnoze raka jajnika sprovede testiranje na mutacije BRCA gena. Za rak jajnika trenutno još nema adekvatnog „skreeninga“, osim ranije navedenog uzorkovanja molekularnih markera kod sumnje na naslednu bolest, i zato je uočavanje ranih simptoma koji mogu ukazati na rak jajnika od velike važnosti za rano otkrivanje bolesti, kada su i ishodi lečenja daleko bolji.

Sve žene obolele od karcinoma jajnika, bez obzira na to da li su završile svoje lečenje ili su u procesu lečenja, od 4. avgusta mogu se besplatno informisati i dobiti savet o svojoj bolesti u onlajn savetovalištu, koje je pokrenuto u saradnji sa Društvom Srbije za borbu protiv raka, i uz podršku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Zakažite svoj termin telefonom na +381112656386, ili putem maila na serbca@ncrc.ac.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu