Zdravlje žene

Seks tokom trudnoće – da ili ne? Pitali smo ginekologa, evo šta kaže za Superženu

Drugo stanje je i jedno od fizioloških stanja žene, tako da je seks tokom trudnoće dozvoljen. Međutim, šta se dešava ukoliko je trudnoća praćena određenim rizikom od pobačaja?

Utorak, 14.12.2021.

22:40

Izvor: B92

Seks tokom trudnoće – da ili ne? Pitali smo ginekologa, evo šta kaže za Superženu
Foto: Shutterstock/VGstockstudio

Podeli:

Za odgovor na ovo pitanje smo potražili savet od Marice Đuran, specijalistkinje ginekologije i akušerstva, koja kaže da su u tom slučaju intimni odnosi štetni po zdravlje žene.

"Ukoliko je trudnoća praćena rizikom od pobačaja, ako postoje dodatne smetnje, u smislu nepravilno usađene posteljice, grlića koji je otvoren, skraćen, postojanja kontrakcija, preteće infekcije, dakle ukoliko je trudnoća pod pojačanim nadzorom i održavana, onda su intimni odnosi i ne samo seksualni čin, već i sve ostale radnje koje bi dovele do orgazma žene – štetne".

Foto: Marica Ðuran, specijalista ginekologije i akušerstva

Da bi nam približila fiziološke promene kod žene, tokom razvojnog perioda ploda, doktorka Đuran nam ih detaljno opisuje kroz tri faze.

"U prvom trimestru libido je smanjen, trudnica je pospana, često ima muku i povraća, oseća bolnost u dojkama, tako da se na neki način priproda pobrinula da zaštiti trudnicu u ovom periodu povećanog rizika od spontanog pobačaja", kaže ona za Superženu.

U drugom trimestru su čak seksualni odnosi poželjni, a ukoliko buduća majka želi da se pobrine da dete neće dobiti neku infekciju, onda Marica Đuran preporučuje upotrebu kondoma.

"U drugom trimestru povećava se nivo estrogena, trudnica se oseća bolje, prestaju mučnine, psihički je stabilnija, libido se budi i tada su seksualni odnosi i poželjni i stvaraju jaču prisnost."

Kako dalje priča, ne bi trebalo da postoji opasnost kod partnera da će seksualnim činom da povrede plod, jer on pliva u plodovoj vodi, tako da je bezbedan od spoljnih uticaja.

U trećem trimestru situacija se menja, jer je trudnica prirodno teža, u proseku za 10 kg i njena pokretljivost je ograničena.

"Libido se smanjuje, a položaji su ograničeni. Ukoliko želi, može i dalje da ima odnose."

"Ono što je zaključak je da su intimni odnosi u nerizičnoj, fiziološkoj trudnoći dozvoljeni ukoliko predstavljaju prijatnost za trudnicu", ističe ginekologica Marica Đuran za Superženu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.