Zdravlje žene

Američka sprinterka preminula od eklampsije: Sve o opasnoj bolesti koja je fatalna za majku i bebu

Američka atletičarka Tori Bovi umrla je posle komplikacija na porođaju, potvrdio je njen agent.

Utorak, 13.06.2023.

14:58

Izvor: Super žena

Američka sprinterka preminula od eklampsije: Sve o opasnoj bolesti koja je fatalna za majku i bebu
Foto: Profimedia

Podeli:

Bovi, koja je sa selekcijom SAD osvojila zlatnu medalju u štafeti na 4 x 100 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, srebro na 100 metara i bronzu na 200 metara na istom takmičenju, umrla je u maju u svojoj kući na Floridi u 32. godini.

Prema izveštaju obdukcije koji je objavio list Ju Es Ej Tudej (USA Today), uzrok smrti nekadašnje svetske šampionke na 100 metara je eklampsija.

Šta je eklampsija?

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije pritisak je veoma povišen, a neki od simptoma su oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevine putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

Preeklampsija povećava rizik za nepovoljan ishod trudnoće kako po majku tako i po bebu. Stanje uglavnom počinje nakon 20 nedelja trudnoće, mada neretko može da se pojaviti čak i nakon četiri do šest nedelja posle porođaja. Karakteriše ga visok krvni pritisak i višak proteina u urinu kod pacijentkinja. Ukoliko se ne otkrije na vreme, ovaj poremećaj može da bude fatalan i za bebu i za majku, a tada dolazi do eklampsije.

U rizičnu grupu spadaju: žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska, žene koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju, žene koje imaju prekomernu telesnu težinu pre trudnoće, žene koje imaju višeplodnu trudnoću, trudnice ispod 18 i iznad 40 godina, žene koje imaju policistični sindrom jajnika, dijabetičarke, žene koje pate od lupusa, reumatskog artritisa ili nekog drugog autoimunog poremećaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare