Šta treba da uradite pre nego što zatrudnite?

Razmišljate o trudnoći i želite dete? Pre nego što napravite taj veliki korak u životu, uradite nekoliko manjih koraka koji će povećati šanse da sve prođe u najboljem redu. Prema rečima doktorke Karolin R. Givens, ako razmišljate o trudnoći, preporučljivo je preduzeti deset navedenih koraka.

Zdravlje | Tportal |
Podeli

1. Ako je moguće, nemojte čekati
Ako nemate redovne menstrualne cikluse, posavetujte se s lekarom. Isto tako konsultujte stručnjaka ako se željena trudnoća ne dogodi tokom dužeg pokušavanja, posebno ako se već nalazite u godinama, piše “Hafington post”.

2. Pazite na zdravlje i pripazite na težinu
Pokušajte da održate optimalnu težinu. Osim toga, smanjite unos kofeina u organizam u period u kom pokušavate da ostanete trudni; u redu je popiti jednu šoljicu kafe na dan, ali veće količine treba smanjiti. Osim toga, ako pušite, prestanite odmah, jer ta navika loše deluje na jajne ćelije i celokupno zdravlje. Naravno, smanjite i konzumaciju alkohola na minimum.

3. Pijte vitamine
Vitamini su u ovom periodu izrazito važni, posebno vitamin D koji može da bude od velike pomoći prilikom začeća. Za održavanje zdrave i uredne trudnoće, bitne su i adekvatne količine gvožđa i kalcijuma.

4. Pratite menstrualne cikluse
Vrlo je važno pratiti menstrualne cikluse da biste znali kada su vam plodni dani. Kako ne bi bilo zabune, sve zapisujte u rokovnik ili olakšajte taj zadatak sebi i ciklus pratite uz pomoć našeg kalendara ovulacije.

5. Izračunajte vreme ovulacije
Ako nameravate da ostanete trudni, baš kao i celokupni ciklus, vrlo je važno i pratiti dane ovulacije. Naime, samo tako ćete znati kada tačno treba tempirati vreme odnosa koji će rezultirati trudnoćom.

6. Odmarajte se i umereno vežbajte
Nedavna istraživanja pokazala su kako preterano vežbanje može biti štetno za začeće, posebno ako ste tek započeli s novim režimom vežbanja. Zato pripazite i dovoljno se odmarajte, a stručnjaci ne preporučuju vežbanje više od četiri sata nedeljno.

7. Razmislite o zamrzavanju jajnih ćelija
U poslednje vreme zamrzavanje jajnih ćelija postala je moguća opcija. Ako se nalazite u tridesetim godinama, sami ste i nemate partnera na vidiku, možda nije loše razmisliti o ovoj opciji, jer, prema rečima stručnjaka, stopa začeća nakon 35. godine rapidno opada.

8. Ne zavaravajte se pričama poznatih ličnosti
U današnje vreme poznati sve kasnije postaju roditelji, ali nemojte biti zavedeni njihovim pričama, jer osim što imaju milione na računima, neretko koriste i donirane jajne ćelije.

9. Osluškujte signale koje vam šalje telo
Prekomerna menstrualna krvarenja, vaginalni sekret ili bolovi u karlici, zahtevaju posetu lekaru. Isto važi i za muškarce. Nemojte ignorisati bolove u karlici ili probleme sa erekcijom – sve to može imati mnogo ozbiljnije posledice osim lošeg seksualnog života.

10. Koristite pouzdane izvore informacija
Ne verujte svemu što čujete ili pročitate. Informišite se iz proverenih izvora i posavetujte se sa lekarima.

Izvor: tportal.hr
Foto: maya/FreeDigitalPhotos.net

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu