Životne priče

1900. godina: Ona je prva žena bodibilder FOTO

Laveri Kuper, poznatija pod scenskim imenom Čarmion (Charmion), bila je umetnica na trapezu i prva žena koja se bavila bodibildingom

Nedelja, 26.09.2021.

11:21

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Prema magazinu istorije sporta, Čarmion je debitovala 1897. godine u vodvilju u Njujorku.

Svoj nastup gradila je na standardnoj rutini na trapezu obučena potpuno u viktorijanskom stilu. Počela je da nastupa kao tinejdžerka, a poseban nastup imala je za kratak fim Tomasa Edisona koji je sve snimio kamerom 1901. godine.

Tada je, što je bilo vrlo riskantno i avangardno, izvela mali striptiz uz svoju tačku. U kratkom zapisu, dvojica muškaraca se vide ako aplaudiraju i hvataju njenu garderobu, što je bilo suprotno uljudnom društvu toga vremena, koje bi trebalo da se gnuša ovakvog čina.

Na sačuvanim fotografijama iz 1904. godine, Charmion pokazuje svoje mišiće na rukama i leđima. Njeno mišićavo telo bilo je neobično za to vreme, pre svega se smatralo neženstvenim, a ona je, kako bi pokazala da snaga i seksipil idu zajedno, izvodila zavodljive tačke.

Bila je jedna od prvih žena koje je Tomas Edison stavio u film, a nastavila je da izvodi tačke u kojima je pokazivala umeće na trapezu, istovremeno skidajući delove garderobe: dugu suknju, čizme, čarapem bacajući ih u publiku.

Živela je do 73. godine, a preminula je u Santa Ani u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare