Iranska manekenka zaprepastila javnost: Došla je u Kan sa omčom oko vrata FOTO

Iranska manekenka Mahlaga Džaber poslala je snažnu poruku svojom haljinom na crvenom tepihu Kanskog filmskog festivala.

Utorak, 30.05.2023.

12:51

Izvor: B92

Iranska manekenka zaprepastila javnost: Došla je u Kan sa omčom oko vrata FOTO
Foto: Profimedia

Podeli:

33-godišnja manekenka pojavila se u haljini čija je kragna ličila na omču. Na dnu je bila ispisana poruka "Zaustavi pogubljenje". Njen potez mnogi su hvalili, a fotografije haljine preplavile su društvene mreže. "Posvećeno narodu Irana“, napisala je manekenka na Instagramu.

"Nažalost, političke izjave nisu dozvoljene na filmskom festivalu i obezbeđenje me je sprečilo da pokažem zadnji deo haljine, ali je značenje 'omče' dobro shvaćeno", dodala je ona.

Ipak, bilo je i onih kojima se njen "tihi protest“ nije dopao. "Bizarno je videti seksualizaciju omče. Kao da je to neka vrsta 'protestne umetnosti'. Mislim da se vrlo malo razmišljalo o ovome, razmišljalo se samo o pravljenju seksi haljine. To ništa ne rešava", kritikuju neki .

Iran je pogubio više osuđenika od bilo koje zemlje sa izuzetkom Kine, nedavno je objavio Amnesty International. Nakon smrti iranske Kurdske žene Mahse Amini tri dana nakon što ju je uhapsila policija za nerede koji ju je optužila za kršenje strogih pravila oblačenja nametnutih ženama, u Iranu je nastao protestni pokret koji je doveo do najgorih političkih nemira u zemlji u posljednjih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare