Životne priče

"On je voleo Jovanku, a Sofija njega" - susret Tita i italijanske dive o kom se malo zna

Jedna od najlepših žena u istoriji navodno je gajila osećanja prema jugoslovenskom maršalu.

Subota, 23.04.2022.

09:46

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Josip Broz Tito važio je za jednog od najuticajnih ličnosti jednog perioda. Mnoge slavne ličnosti iz različitih sfera umetnosti želele su da budu deo njegovog društva, deo njegove pažnje. Tako je i italijanska glumica Sofija Loren bila deo njegove priče, a neki čak tvrde i da je imala aferu sa Titom.

Nenad Vuković, koji je pre nekoliko godina otkupio Titove vinograde, podelio je jednom prilikom za domaće medije priču o susretu između Tita i Sofije Loren,

"Čuo sam razne priče, ali činjenica je ta da je Tito ugostio Sofiju Loren ovde u Grockoj. On je bio veliki zavodnik i hedonista. Jovanka je bila ljubomorna kada je Sofija dolazila iz Italije u Srbiju kod druga Tita. Postoje zapisi o njenim posetama i tu stoji i da je volela piletinu i bajadere, a Tito je bio poznat kao ljubitelj grožđa", rekao je Vuković za "Kurir", a njegove reči potvdio je i Dragan O, koji je svojevremeno služio Titu.

"Tada sam bio mlad. Bila je velika čast raditi za predsednika. Sećam se kada je dolazila Sofija. Ona je bila zaljubljena u njega. Bila je prelepa, svi su se okretali za njom. On je voleo Jovanku, a Sofija njega. Tačno je to što je gospodin Vuković rekao da je Jovanka bila ljubomorna na glumicu. Sofija je na Titove manifestacije dolazila javno, a tajno, kada, vi procenite sami", rekao je Dragan.

Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz, drugačije je videla odnos Tita i Sofije - on je više bio prijateljski nego ljubavni.

Navodno je glumica provela 15 dana na Brionima, dok su u rezidenciji boravili i Josip i Jovanka Broz, a u vilu "Jadranka" stigla je sa svojim jednoipogodišnjim sinom i švajcarskom dadiljom. Redovno se čula sa suprugom i bila vrlo posvećena nezi svog tela, čak i na odmoru.

"Svakog dana je telefonirala Karlu Pontiju. Kosu je prala destiliovanom vodom i stavljala je maslinovo ulje kao pakovanje. I ta njena kosa je bila veličanstvena. A kada bi je slikali uvek je okretala profil koji je bio lepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sofija Loren je jako volela da kuva ", prisetila se Nada Budisavljević.

Ona je otkrila da je Sofija pravila testeninu s paradajzom, dok je Tito za glumicu mesio zagorske štrukle s jabukama.

"Lično je razvijao testo na tom stolu, motao. Uživao je u tome. Ne znam baš da li je tačno znao koliko baš čega tu ide ili mu je kuvar u tome pomagao, ali je sam sve to mesio i pekao", ispričala je Jovankina sestra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.