Evo kada "masni" vic postaje seksualno uznemiravanje

Iako je kod nas uobičajeno mišljenje da kada vam se neko dopadne - "upornost" se isplati, to više neće biti slučaj.

Petak, 02.06.2017.

12:25

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Žrtve ponižavajućih komentara, viceva, dobacivanja ili nekog drugog vida ophođenja koje vređa njihovo dostojanstvo, imaće mogućnost da osobu koja ih dovodi u taj položaj prijave za krivično delo "polno uznemiravanje".

Ova dela predviđena su dopunama Krivičnog zakonika Srbije koji je stupio na snagu.

Za krivično delo "polno uznemiravanje", Krivični zakonik kaže da je to "svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje za posledicu ima da kod žrtve izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje",

Ne može niko da prolazi svojim vozilom pored vas i da vam dobacuje, pritiska sirenu i na taj način vas uznemirava i stvara neprijatnu situaciju.

Što se tiče polemike u javnosti da li pričanje "masnih" viceva predstavlja radnju izvršenja ovog dela, tu je opredeljujući subjektivan osećaj žrtve. Ako vam neko ispriča masni vic, a za vas je to humor, niko neće krivično odgovarati zbog toga.

Ali ako upozorite pričaoca takvih viceva da vam je neprijatno i da takve teme više ne pokreće, a on nastavlja to da radi - znači da ima nameru da vas ponižava i stvara uvredljivu sredinu.

U tom slučaju takvo lice će odgovarati za izvršenje krivičnog dela polno uznemiravanje.

Potrebno je da se desi više radnji kojima se stvara neprijatna i uvredljiva atmosfera.

Izvršilac ovog dela može da bude partner, ali i kolege s posla koji vas dovode u takve situacije.

Cilj ovog krivičnog dela je prevencija, ali i da pored žrtve štiti javni moral i normalnu atmosferu u našem društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.