Vera u službi mode: Kada su brojanice postale nezaobilazni modni detalj?

Brojanicama su se nekada služili samo monasi, praktikujući jedan od najstarijih načina molitve. Vremenom, počeli su da ih nose i deca i žene, ali i muškarci.

Četvrtak, 23.02.2017.

13:37

Autor: Jovana Pantoviæ

Vera u službi mode: Kada su brojanice postale nezaobilazni modni detalj?

Podeli:

Osim crne počele su da se izrađuju u crvenoj, a zatim i u svim ostalim bojama. Plastične, pletene, velike, sa krstom ili sve češće bez... Umesto veri, danas služe modi, pa se jednostavno nameće pitanje: Gde se izgubio njihov smisao?

Profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić objašnjava za "Super ženu" da je on vremenom iščezao, jer oni koji ih nose se ni na koji način ne povezuju sa onim što znače.

"Mnogo je onih koji imaju brojanice, a nemaju veze ni sa molitvom ni sa poniranjem u svoju unutrašnjost i intimu“, navodi profesor dodajući da je u pitanju tpična psihologija tržišta.

"Ipak, brojanice nisu izgubile značenje i dalje ga imaju, ali se ono danas potpuno promenilo“, priča Kalezić.

Foto: Youtube/Screenshot

Da ne govorimo o njihovoj dostupnosti i pristupačnosti cene. Gotovo da se mogu kupiti na svakom ćošku, a trgovci na to gledaju kao na "koji dinar više“. Ako damo reč modi, brojanice se pre svega smatraju lepim detaljem.

"Mislim da ih mnogi nose zbog simbolike, zbog vere, ali ima i onih koji nose isključivo kao modni detalj u kombinaciji sa drugim nakitom. Lepo je spojiti modu i veru“, ističe modna blogerka Anastasija Đurić za naš portal.

"Iako ja nisam jedna od onih koji ih nose, one jako lepo stoje i mogu lepo da se kombinuju. Ne treba mešati veru sa pomodarstvom, ali bolje nositi brojanicu nego nešto bez ikakvog značenja“, kaže ona.

Oni koji je ne nose kao modni detalj, veruju da ih štiti, ali, ukoliko je nijednom niste upotrebili za molitvu, onda je ne nosite iz verskih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.