Šta je vantelesna oplodnja?

Prostim rečnikom, vantelesna oplodnja znači odvajanje reprodukcije (ostvarivanje potomstva) od seksualnog odnosa.

Nedelja, 29.05.2016.

17:30

Izvor: B92

Šta je vantelesna oplodnja?
Thinkstock

Podeli:

Vantelesna oplodnja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu, posle nekoliko dana od oplodnje.

Pri ovom postupku jajnici žene bivaju stimulisani hormonima kako bi se dobio veliki broj jajnih ćelija i povećala šansa da posle vraćanja embriona u materičnu duplju, dođe do razvoja normalne trudnoće.

Dobijene jajne ćelije iz jajnika žene se stavljaju u laboratorijsku posudu u kojoj se nalaze posebni mediji, bliski po sastavu tečnosti u jajovodu, gde se jajna ćelija oplodi spermatozoidima koji su prethodno obrađeni u laboratoriji.

Laboratorijska posuda koja sadrži jajnu ćeliju i spermatozoide stavlja se u inkubator koji obezbeđuje permanentnu temperaturu identičnu telesnoj, gde dolazi do njenog spajanja sa spermatozoidom i započinjanja ćelijske deobe.

Posle tri do pet dana embrion se uvodi u materičnu duplju posebnim kateterima. Ukoliko dođe do implantacije embriona u materičnu sluznicu dolazi do trudnoće, koja se nadalje ne razlikuje ni po čemu od one do koje je došlo prirodnim putem.

Izvor: Bebac.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare