Zdravlje žene

Pušite cigarete? Uz pomoć ovoga ćete se za čas rešiti ove grozne navike

Istraživači su sproveli istraživanje kod 1.000 pušača koji su stariji od 25 godina, kako bi otkrili kakav je odnos između pušenja i konzumiranja voća i povrća.

Utorak, 03.05.2016.

23:23

Izvor: B92

Pušite cigarete? Uz pomoć ovoga ćete se za čas rešiti ove grozne navike
Thinkstock

Podeli:

Na osnovu prethodnih istraživanja već znamo da su oni koji su se odvikavali od pušenja za manje od šest meseci, koristili više voća i povrća u odnosu na pušače.

Istraživači su pronašli da pušači koji su najviše jeli voće i povrće imaju tri puta veće šanse da se uzdrže od pušenja 14 meseci nakon odvikavanja, u poređenju sa onima koji konzumiraju manje voća i povrća.

Oni su takođe otkrili da pušači koji konzumiraju često voće i povrće duže čekaju pre nego da upale prvu cigaretu na dan i imaju nisku ocenu o razmerama zavisnosti od nikotina, od onih koji jedu malo voća i povrća .

Moguća objašnjenja za ovu korelaciju je da voće i povrće ne "vuče" cigaretu, već pogoršava njen ukus. Takođe, voće i povrće pruža osećaj sitosti i punoće, koji verovatno smanjuje želju za cigaretom.

Izvor: Zenskimagazin.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare