Fitnes i dijeta

Sve je u glavi: Ako prevaziđete ove stvari, svaka dijeta će uspeti

Skoro svaka dijeta je dobra ako hoćete da smršate, ali mnogo je važnije imati pravi pristup. Tek tada će cela stvar uspeti.

Četvrtak, 28.01.2016.

14:52

Izvor: zdravakrava

Sve je u glavi: Ako prevaziđete ove stvari, svaka dijeta će uspeti
Thinkstock

Podeli:

Postoje razne dijete koje su za neke ljude delotvorne dok za druge nisu. To je tako zbog mentalnog pristupa koji je u stvari najvažniji. Evo šta treba da radite da bi bijeta uspela.

Najvažnije kod dijete je mentalni trening, odnosno, kako promeniti navike

Tom Venuto, profesionalni bodibilder i lični trener, tvorac je dijete zvučnog naziva “Body fat solution”, odnosno, dijete koja topi masne naslage. Dijeta ne nudi kratkoročna rešenja niti instant pristup, a sam autor ističe da je mršavljenje zahtevan proces u kojem je motivacija za dugoročne promene od najveće važnosti.

Autor u fokus stavlja psihološke i emocionalne obrasce hranjenja dok su same prehrambene navike i vežbanje ostavljene u senci.

Mentalni pristup gubitku masnog tkiva

Kako bi rekao Tom Venuto, mršavljenje i gubitak masnih naslaga ne može se rešiti tek pomodnim dijetama i kratkoročnim fokusom na ishranu. Problem je mnogo kompleksniji i obuhvata svaki deo vašeg života: od socijalne interakcije do emocionalnog zdravlja. Stoga je težište same dijete na mentalnom treningu – nizu tehnika i saveta kako promeniti mentalne navike i time prepoznati i izbeći emocionalno prejedanje.

Na primer, jedna od tehnika za reprogramiranje mentalnih obrazaca je, svaki dan izdvojiti 5 do 15 minuta na vizualizaciju tela kakvo biste voleli da imate. Pritom nije dovoljno samo vizualizovati idealno telo već i razmišljati o svim koracima potrebnim da svoju želju ostvarite, poput odlaska na vežbanje ili odbijanja nezdravog obroka u društvu.

Prvi princip dijete

Mentalni trening je prvi princip dijete. Preostalih 4 uključuje raznovrsnu ishranu, maksimiziranje metabolizma, izgradnja mišićne mase i podrška porodice i bližnjih. Ipak, konkretnih prehrambenih smernica nema već se treba hraniti zdravorazumski i eventualno isključiti rafinisane šećere iz obroka. Vežbanje je važan deo dijete, a preporuka je što više inkorporirati treninge snage i kardio vežbi u rutinu.

Za kraj, Tom Venuto donosi savete kako dugoročno održati postignutu telesnu masu, a jedan od saveta je postaviti “dozvoljeno odstupanje” od 2 kilograma. Tog trenutka kada se ugojite 2 kilograma u odnosu na svoju postignutu idealnu masu, vreme je da se ponovo aktivirate i što pre povratite svoju liniju.

Učlanite se u klub “mršavimo zajedno” i uz pomoć nutricionista i fitnes stručnjaka gubite kilogram nedeljno bez gladovanja.

S kojim problemima ste se vi suočavali tokom držanja dijete?

Brzo smršam, ali brzo i vratim kilažu

Ne mogu da se pridržavam programa, mnogo je teško

Ne deluje, jako sporo mršavim, a svega se pridržavam

Nema problema, uspeo/la sam da smršam bez muke

Prednosti ove dijete

Autor dijete je svestan uloge koju emocije imaju na naš unos hrane, stoga donosi ceo niz saveta kako otkriti prave razloge preteranog unosa hrane i pokušati ih eliminisati. Pozitivan je i naglasak na motivaciji, budući da je manjak predanosti i motivacije jedan od najčešćih razloga odustajanja od dijete. Dijeta ne demonizuje pojedine namirnice i naglašava važnost svakodnevnog vežbanja.

Nedostaci dete

Dijeta ne donosi konkretne informacije, niti strukturirani plan ishrane što može predstavljati problem osobama kojima su neophodne striktne smernice. U tom slučaju, uzmite bilo koju dijetu koja vam se dopada i pristupite joj na ovaj način. Uspeh neće izostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare