I vanbračni partneri mogu da naslede penziju, ovo su uslovi VIDEO

"Živela sam sa čovekom u vanbračnoj zajednici nešto više od 20 godina".

Ponedeljak, 10.08.2020.

16:00

Izvor: B92

I vanbračni partneri mogu da naslede penziju, ovo su uslovi VIDEO
Ilustracija/Foto: depositphoto/ Wavebreakmedia

Podeli:

"Oboje smo razvedeni, pa smo odlučili da se ne venčavamo, jer smo prošli kroz stresne razvode. Iako sam mislila da je brak samo parče papira, ispalo je da itekako nije. Kada je moj partner preminuo, ispalo je da nemam nikakva prava. Ne mogu ni penziju da dobijem", navela je u pismu televiziji Prva sugrađanka koja je zamolila da joj pomognu da reši problem.

Advokat Marija Javanović navela je da je od januara ove godine promenjen je Zakon o penzisjkom i invalidskom osiguranju i da on donosi jednu dobru novinu za vanbračne partnere, a to je da predviđa pravo na porodičnu penziju za vanbračne partnere.

"Ono što je ranije Ustav izjednačio bračnu i vanbračnu zajednicu, sada je ovaj Zakon to učinio u praksi. Postoje određeni uslovi za ostvarivanje ovog prava, a jedan od uslova je da vanbračni parter mora da dokaže u vanparničnom sudskom postupku trajanje vanbračne zajednice. Odnosno pred sudom se pokreće posupak. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa trajanje, odnosno koliko mora minumum da traje vanbračna zajednica da bi vanbračni partner ostvario ovo pravo, a to je minimum tri godine. Osim ako su vanbračni parneri imali decu", rekla je Jovanović.

Pogledajte više u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare