Uređenje doma

Veliki petak - običaji i verovanja

Smatra se najtužnijim praznikom u hrišćanstvu.

Četvrtak, 29.04.2021.

15:23

Izvor: B92

Veliki petak - običaji i verovanja
Foto: Shutterstock/5PH

Podeli:

Veliki petak ili Strasni petak je hrišćanski praznik, koji je prema hrišćanskoj religiji obeležen stradanjem Isusa Hrista na Golgoti, njegovim raspećem na časni krst i njegovom smrću za spasenje sveta.

Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama. Plaštanica, platno sa naslikanim Hristom, postavlja se na posebno ukrašen sto, koji simboliše grob Hristov i to ispred oltara. U nekim krajevima Srbije običaj je da se vernici, posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Strogo se posti i farbaju se jaja, u što više boja, a prvo ofarbano jaje se naziva čuvarkuća. Uvek se boji u crvenu boju i čuva se na izdvojenom mestu godinu dana, da čuva kuću.

Veruje se, i to prema narodnim običajima, da ko danas opere kosu neće ga sledeće godine boleti glava. Običaj je da se pomete kuća, metla se baci, jer, kako se veruje, sa njom idu i sve nedaće iz doma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.