Idealna za slave: Recept za neverovatno mekanu posnu lisnatu pogaču

Pogača je neizostavan deo svakog slavskog ručka!

Subota, 03.12.2016.

15:05

Izvor: B92

Idealna za slave: Recept za neverovatno mekanu posnu lisnatu pogaču

Podeli:

Potrebno je:

  • 300 ml. vode
  • 30 gr kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 150-200 gr. posnog margarina
  • 600 -700 gr brašna
  • ulje, so
  • susam i semenkice

Priprema:

U vanglicu izmrviti kvasac i sipati malo mlake vode i šećer, i pustiti da se kvasac istopi. Dodati ostatak vode 2-3 kašike ulja i brašno kao i malo soli i zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da testo u vanglici poraste oko 30 min.

Naraslo teso istresti na sto malo ga izmesiti i podeliti ga na loptice oko 150 gr jedna. Pokriti ih folijom da još malo porastu. Jednu lopticu ostaviti sa strane koja će nam biti potrebna za sredinu pogače.

Margarin malo omekšati. Svaku lopticu razviti veličine okruglog pleha oko 26 cm i staviti pah papir u njega. Razvučeno testo premazati margarinom i staviti ga na pah pair. Tako raditi sa svakom lopticom, razvući je oklagijom namazati margarinom i stavljati na prethodnu na papir.

Zadnju razvijenu ne mažite već samo poklopite. Testo sa iseći nožem za picu na 16 uglova (pogledaj u videu) s tim da se seče od centra ka ivicama, ali ne do kraja. Svaki ugao testa uvijati oko svoje ose i ređati jednu do druge.

Loptica koja je ostala razviti oklagijom oblika lenjira namazati margarinom, preklopiti i još jednom razviti i preklopiti pa ivice izreckati i uviti da se dobije cvet koji stavljamo u centar pogače. Sada pogaču zajedno sa papirom prebacimo u okruglu tepsiju.

Pogaču premažemo uljem i pospemo semenkama. Ostavimo oko 15 minuta da naraste i stavljamo u rernu na 200 stepeni s tim što odmah smanjimo na 180 i pečemo 40 - 45 min...

Paziti da ne uhvati odozgo ako je potrebno pokriti folijom. Pogača je neverovatno mekana, a testo je kao pamuk fantastičnog ukusa!

Izvor i foto: Bakina kuhinja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare