Nije dobila ni prvu menstruaciju, a vojnici su je oteli i prodali kao seksualno roblje

U Islamskoj državi prodaja seksualnog roblja uzela je toliko maha, da devojčicu možete da kupite za kutiju cigareta.

Ponedeljak, 06.07.2015.

11:59

Izvor: B92

Default images
foto:getty

Podeli:

Kako kurdske snage preuzimaju područja koja su bila pod kontrolom ISIS-a, priče preživelih Jazida otkivaju pravo lice strašnih tretmana koje su prošli. 14-godišnja Bahar na primer nije još ni dobila prvu menstruaciju kada je oteta i odvedena ISIS-ovim vojnicima.

Uprkos tome, njeni otmičari su zahtevali dokaz da je ona još uvek devica, pa je bila prisiljena da se opovrgne nekolicini ponižavajućih pregleda kod ginekologa, a u pratnji žena vojnika Islamske države.

Nakon što je dokazala svoje devičanstvo, žene vojnici su zaključile da mogu da je prodaju, pa ju je kupio 38-godišnji muškarac, koji je već "posedovao" jednu Jazidi devojku.

Kada je prodata svom novom vlasniku, Bahar je rečeno da će da radi u njegovoj kući i da obavlja kućne poslove sve dok ne dobije menstruaciju. Ipak, svega mesec dana posle ISIS-ov vojnik je odlučio da pogazi svoju reč i silovao je.

Nakon tog događaja, tinejdžerka je svakodnevno seksualno zlostavljana. A ako bi se opirala, za kaznu bi je njen mučitelj bičevao po leđima, koja su danas prekrivena ožiljcima.

Bahar je patila šest meseci, tokom čega je prodana četvorici različitih muškaraca. Na kraju je uspela da pobegne iz njegovih ruku... Njena porodica platila je muškarcu koji se specijlizovao u pomaganju Jazidi devojkama da pobegnu iz ropstva, nakon čega je uspela da se vrati u Kurdistan. Svakodnevno muče i tuku cele porodice

Većina devojaka koje su zarobljene kao seksualne robinje su mlađe od 16 godina. Nekoliko ih je starije od 25 godina, dok je tek šačica prešla 40. rođendan. Jazidi devojke prodaju na tržištu roblja u Islamskoj državi, i to za tako nisku cenu kao što je kutija cigareta, a više o tome pročitajte ovde.

Odrasle žene obično se prodaju kako bi služile kao kućne robinje ili radnice na farmama, kao što je bio slučaj sa 36-godišnjom Nergiz, majkom četvoro dece koju su oteli zajedno s ostatkom porodice.

Nergiz, njen suprug i dvojica sinova prisiljeni su da radie kao pastiri dok trpe svakodnevna batinanja i dobijaju hranu jednom dnevno. Njene ćerke su takođe tu, ali čekaju da budu zrele za brak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.