RFI: ISTI TRETMAN ZA SRJ I BIVSE REPUBLIKE

Ponedeljak, 09.10.2000.

11:02

Izvor: B92

Default images

Podeli:

RFI: ISTI TRETMAN ZA SRJ I BIVSE REPUBLIKE Radio "Frans enternasional" komentarise novonastalu situaciju u Srbiji i odnose bivsih jugoslovenskih republika. Pred izbore u Srbiji, Hrvatska je insistirala na tome da prema Srbiji nastupa kao deo medjunarodne zajednice, podseca radio uz komentar da sada, posle izbora, hrvatski zvanicnici izrazavaju "disonatne stavove". Vecina se dosta rezervisano odnosi prema entuzijazmu kojim je svet pozdravio ishod izbora u Jugoslaviji, a predsednik hrvatskog Sabora Zlatko Tomcic izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, euforicnih najava sveta o hitnom skidanju sankcija Beogradu, javlja radio. Tomcic smatra da bi medjunarodna zajednica morala "jasno i izricito da zahteva izrucenje Milosevica haskom sudu", te da bi za pristupanje Srbije integracionim procesima morali vredeti potpuno isti kriterijumi kao i za sve druge zemlje. Radio prenosi da Tomcic od predsednika SRJ Vojislava Kostunice ocekuje da se izvini Hrvatskoj, kao i drugim republikama zbog "ratova koji su kretali iz Beograda". Veliku polemiku u hrvatskoj javnosti pokrenula je i nedavna "politicki galantna Mesiceva izjava novosadskim medijima da bi se za ratne dogadjaje u proteklih deset godina svi svima trebali izviniti", ocenjuje radio i dodaje da je ta izjava od strane stranaka desnice ocenjena kao dokaz nacionalne izdaje, "dovoljna za opoziv sefa drzave". Medjunarodna zajednica se takodje slaze da je sada najpreci zadatak konsolidacija Jugoslavije, dodaje se u komentaru uz napomenu da bi takav razvoj dogadjaja mogao izazvati probleme drugim zemljama. "Medjunarodna zajednica nije imala razumevanja za potrebu konsolidovanja Hrvatske posle Tudjmana, vec je insistirala na vracanju srpskih izbeglica, procesuiranju zlocina, saradnju s Haskim tribunalom", dodaje se u komentaru.

Radio "Frans enternasional" komentarise novonastalu situaciju u Srbiji i odnose bivsih jugoslovenskih republika. Pred izbore u Srbiji, Hrvatska je insistirala na tome da prema Srbiji nastupa kao deo medjunarodne zajednice, podseca radio uz komentar da sada, posle izbora, hrvatski zvanicnici izrazavaju "disonatne stavove". Vecina se dosta rezervisano odnosi prema entuzijazmu kojim je svet pozdravio ishod izbora u Jugoslaviji, a predsednik hrvatskog Sabora Zlatko Tomcic izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, euforicnih najava sveta o hitnom skidanju sankcija Beogradu, javlja radio. Tomcic smatra da bi medjunarodna zajednica morala "jasno i izricito da zahteva izrucenje Milosevica haskom sudu", te da bi za pristupanje Srbije integracionim procesima morali vredeti potpuno isti kriterijumi kao i za sve druge zemlje. Radio prenosi da Tomcic od predsednika SRJ Vojislava Kostunice ocekuje da se izvini Hrvatskoj, kao i drugim republikama zbog "ratova koji su kretali iz Beograda". Veliku polemiku u hrvatskoj javnosti pokrenula je i nedavna "politicki galantna Mesiceva izjava novosadskim medijima da bi se za ratne dogadjaje u proteklih deset godina svi svima trebali izviniti", ocenjuje radio i dodaje da je ta izjava od strane stranaka desnice ocenjena kao dokaz nacionalne izdaje, "dovoljna za opoziv sefa drzave". Medjunarodna zajednica se takodje slaze da je sada najpreci zadatak konsolidacija Jugoslavije, dodaje se u komentaru uz napomenu da bi takav razvoj dogadjaja mogao izazvati probleme drugim zemljama. "Medjunarodna zajednica nije imala razumevanja za potrebu konsolidovanja Hrvatske posle Tudjmana, vec je insistirala na vracanju srpskih izbeglica, procesuiranju zlocina, saradnju s Haskim tribunalom", dodaje se u komentaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare