ROBERTSON NAJOSTRIJE OSUDIO NASILJE U TAMPON ZONI

Utorak, 28.11.2000.

21:26

Izvor: B92

Default images

Podeli:

ROBERTSON NAJOSTRIJE OSUDIO NASILJE U TAMPON ZONI Generalni sekretar NATO Dzordz Robertson u ponedeljak uvece je najostrije osudio nasilje u tampon zoni uz administrativnu granicu Srbije i Kosova i rekao da NATO krajnje ozbiljno nastoji da otkloni tamosnje probleme. Robertson je u Briselu izjavio da NATO to cini "ne samo zato sto mi je pisao predsednik SRJ Vojislav Kostunica, vec i zbog toga sto to ozbiljno ugrozava bezbednost i stabilnost regiona", dodajuci da su "odande uostalom pocele da beze izbeglice". "Ja pozivam predsednika Kostunicu i jugoslovenske snage bezbednosti da ne reaguju neodmereno na tamosnju situaciju, jer cemo mi uciniti sve sto je u nasoj moci da resimo taj problem", rekao je Robertson. Agencija Beta saznaje da su o stanju u zoni kopnene odgovornosti vec razgovarali clanovi Saveta NATO, a da ce u sredu razmotriti i vojne izvestaje o situaciji. Diplomatski izvori potvrdili su informacije nekih medija da NATO razmatra mogucnost zajednickog patroliranja Kfora i jugoslovenskih snaga bezbednosti u toj zoni i da se sprema osetno pojacanje kontrole administrativne granice sa Srbijom. Celnici NATO i zapadnih zemalja, kako se navodi, vec vrse najsnazniji pritisak na albanske politicke i bivse vojne vodje da sprece delovanje albanskih ekstremista i uticu da se povuku iz zone u kojoj ne smeju da se nalaze.

Generalni sekretar NATO Dzordz Robertson u ponedeljak uvece je najostrije osudio nasilje u tampon zoni uz administrativnu granicu Srbije i Kosova i rekao da NATO krajnje ozbiljno nastoji da otkloni tamosnje probleme. Robertson je u Briselu izjavio da NATO to cini "ne samo zato sto mi je pisao predsednik SRJ Vojislav Kostunica, vec i zbog toga sto to ozbiljno ugrozava bezbednost i stabilnost regiona", dodajuci da su "odande uostalom pocele da beze izbeglice". "Ja pozivam predsednika Kostunicu i jugoslovenske snage bezbednosti da ne reaguju neodmereno na tamosnju situaciju, jer cemo mi uciniti sve sto je u nasoj moci da resimo taj problem", rekao je Robertson.

Agencija Beta saznaje da su o stanju u zoni kopnene odgovornosti vec razgovarali clanovi Saveta NATO, a da ce u sredu razmotriti i vojne izvestaje o situaciji. Diplomatski izvori potvrdili su informacije nekih medija da NATO razmatra mogucnost zajednickog patroliranja Kfora i jugoslovenskih snaga bezbednosti u toj zoni i da se sprema osetno pojacanje kontrole administrativne granice sa Srbijom. Celnici NATO i zapadnih zemalja, kako se navodi, vec vrse najsnazniji pritisak na albanske politicke i bivse vojne vodje da sprece delovanje albanskih ekstremista i uticu da se povuku iz zone u kojoj ne smeju da se nalaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare