Sve što je neophodno za tradicionalan uskršnji doručak

Osim barenih jaja, rotkvica, mladog luka i sira, za tradicinalan uskršnji doručak pripremite i šunku u testu. Ovo je recept koji vam preporučujemo.

Sreda, 12.04.2017.

10:47

Izvor: B92

Sve što je neophodno za tradicionalan uskršnji doručak
Foto: Thinkstock

Podeli:

Potrebno je:

dimljena šunka od oko 5 kilograma, dve kašike maslaca, pola kašike senfa, 2 do 2,5 dl belog vina, 3- 4 grančice tamjana, kašika meda, biber i so

Priprema:

Sa šunke skinite kožu i zarežite meso na površini. Stavite je u lim za pečenje. Pre nego što stavite da se peče pripremite sok za pečenje.

U lonac sipajte 1,5 dl vina i prokuvajte sa 5 dl vode. Sok izlijte u pleh za pečenje. Šunku zajedno sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stepeni, a sa vremena na vreme zalijte je sokom od pečenja.

Dok se šunka peče rastopite puter. U njega tamjan. Kada skinete sa vatre, dodajte preostalo vino i promešajte. Vratite na vatru i pustite da provri i kuvajte oko pet minuta.

Sklonite grančice tamjana, a ostatak dobro izmešajte, najbolje u mikseru.

Dodajte senf, med, biber i sol. Izvadite šunku iz rerne i premažite je kašastom smesom. Vratite je potom u rernu i na 180 stepeni pecite oko pola sata. Pre serviranja pustite meso da "odmori" dvadesetak minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare