Psiholog Nevena Lovrinčević: Zašto ne treba da budete savršen roditelj

"Janini (12) roditelji kupuju stan. Suzili su izbor na tri stana i prepustili Jani konačan izbor". "Danas su deca pametnija od nas", "Sad se deca rađaju sa osnovnom školom"... Šta mislite, da li je ovo dobro ili pogrešno?

Petak, 09.04.2021.

08:00

Izvor: B92

Psiholog Nevena Lovrinčević: Zašto ne treba da budete savršen roditelj
Psiholog Nevena Lovrinèeviæ/Foto: Miloš Lužanin

Podeli:

"Šta god da radite, ma koliko se trudili i osmišljavali pristup, koliko god bili posvećeni, veoma je moguće da ćete u nekom trenutku doživeti šok i razočaranje i zapitati se - kakav sam ja to roditelj kad mi se ovo dešava. A to pitanje znači samo jedno - dobro došli u svet roditeljstva. Vi ste upravo u situaciji u kojoj se svaki roditelj nađe - da nekad nemaju pojma šta rade, ni šta treba da rade, ni kako su se našli tu gde jesu. Jednostavno, ništa im nije jasno."

Psiholog Nevena Lovrinčević, autorka veoma popularnih knjiga "Ko je gazda u vašoj kući", "Klopka za roditelje" i drugih, u svojoj najnovijoj knjizi, koju je objavio "Kreativni centar" "Zašto ne treba da budete savršen roditelj", vodi vas kroz razne situacije u kojima ćete se naći kao roditelj, objašnjava poruke, daje primere dobrih i ne tako dobrih reakcija i vodi vas kroz izazove roditeljstva.

Na pitanje postoji li savršen roditelj, u razgovoru za B92.net Nevena Lovrinčević jednostavno kaže "Kao što ne postoji savršen lekar, suprug, prijateljica, ne postoji ni savršen roditelj. Roditelj koji čini najbolje što može je sve što je potrebno detetu. Ništa više od toga".

U svojoj knjizi, Nevena Lovrinčević vodi vas kroz situacije, primere pa obrađuje i temu da su "današnja deca pametnija od nas".

Koliko puta ste čuli "Sad se deca rađaju sa osnovnom školom", "Neka uči da se izbori za sebe, ja to nisam umeo", "Deca današnje generacije su mnogo naprednija nego što smo mi bili"? U knjizi navodi sledeće primere:

- Janini (12) roditelji kupuju stan. Suzili su izbor na tri stana i prepustili Jani konačan izbor

- Stefanovoj (14) mami nastavnica ukazuje na njegovo neadekvatno ponašanje (otpor prema autoritetu, agresivni ispadi prema vršnajcima), na šta mama daje objašnjenje: "Bolje tako nego kao ja kad sam bila njegovog uzrasta, stidljiva i uplašena. Druga su vremena, deca su danas pametnija"

- Zoran (14) ima devojku (14). Ona provodi povremeno i dane i noći kod Zorana. Zoranovi roditelji, iako im je neprijatno i to neadekvatno prihvataju to sa "Takva je današnja generacija, nisu kao mi".

Nevena Lovrinčević u knjizi objašnjava da to što dete s lakoćom danas barata modernim tehnologijama na način na koji vi ne umete da pratite ni sa hrpom pisanih uputstava ne znači da je genije. Upravo, kao što ni vaša mama nije bila pametnija od vaše bake zato što je koristila veš-mašinu, dok je baka ostajala u uverenju da veš ne može biti čist dok se ne iskuva u loncu. Promena sistema vrednosti u društvu, način ophođenja, razvoj tehnologija ne poništavaju potrebu deteta da mu roditelji budu uzor, kao neko ko pruža podršku ali i postavlja granice. Današnji moderni pristupi roditeljstvu nisu jedini ispravni niti su današnje generacije dece pametnije i superiornije. Ako dopuštate detetu da donosi odluke koje nisu u skladu sa njegovim uzrastom i zrelošću - na pogrešnom ste putu.

Foto: Profimedia

Šta deci zaista treba od roditelja danas?

"Kao i u svakom vremenu, tako i u ovom u kome smo, stvari su prilično jednostavne: detetu su potrebna ljubav i granice. Ako roditelj detetu pruži i jedno i drugo, daje detetu odličan uslov za dobar emocionalni i socijalni razvoj, kao i tome da dete ispuni potencijale koje ima i razvije ih u meri u kojoj mu to i odgovara", objašnjava psiholog Nevena Lovrinčević za B92.net.

Priznajte, koliko puta ste rekli: "Nemam vremena ni da se istuširam", "Ja nisam bitna", "Ništa mi nije teško da uradim za dete"? Da li vam se dogodilo da budite supruga koji drema po povratku sa posla da bi sa detetom slagao kockice, a da detetu ne bi bilo dosadno? Ili odustali od kafe sa prijateljicom i bojili slikovnicu sa detetom jer se njemu baš boji?

U svojoj knjizi, kroz ove primere, psiholog Nevena Lovrinčević objašnjava da, pored toga što je sasvim u redu da prepoznamo i svoje potrebe i brinemo o sebi jer to ne znači biti sebičan, kod deteta možemo razviti teškoće u odlaganju zadovoljenja svojih potreba (želeće sve sad i odmah), dete može ispoljavati nestrpljivost i snižen prag tolerancije u ponašanju, može biti sklono čestim napadima besa, a da iako pojavom deluje samouvereno, u suštini je anksiozno i nesigurno. Savet za vas od psihologa Nevene Lovrinčević je da odredite prioritete.

"Da, dete bi volelo da pravimo zamak, ali ja sam baš umorna, prijalo bi mi da čitam knjigu. Dete će zbog toga biti nezadovoljno? Pa okej, ništa strašno, neće mu faliti da malo bude nezadovoljno. To što ste postali roditelj ne znači da ste dobili natprirodne moći. Tražite pomoć od bliskih ljudi, a ponekad istrpite malo nezadovoljstvo od mališana. Malo nezadovoljstva nikome nije naškodilo."

Svako vreme ima svoj izazove kada je reč o vaspitavanju.

"Sada su roditeljima najčešće izazovi kako da adekvatno postavljaju granice detetu, kako da steknu više samopouzdanja i kako da se više opuste u svojoj roditeljskoj ulozi. Uključujući tu i odustajanje od savršenstva i davanje dozvole sebi, ali i detetu, da prave greške", kaže psiholog Nevena Lovrinčević.

Psiholog Nevena Lovrinčević radi i sa roditeljima na radionicama, koje su vrlo uspešne, popularne i posećene.

Promo/Kreativni centar

Njen utisak sa radionica je da je veliki broj roditelja veoma posvećen deci, te da su spremni da rade najbolje što mogu, sticanjem znanja, ali i promenom nekih svojih ponašanja i uverenja.

Šta roditelji najčešće pitaju na radionicama, a šta im bude najveće "otkriće"?

"Najčešća pitanja se odnose na to kako da deci adekvatno postave granice, osnaže samopouzdanje i kako da rešavaju neke svakodnevne problemske situacije. Najveće "otkriće" im je, čini mi se, da je sasvim u redu da budu nesavršeni, da ponekad prave greške i da isto to pravo imaju njihova deca. Kao i da ih namera da budu što bolji, u stvari i čini najboljim za njihovo dete i njih same", kaže Nevena Lovrinčević.

A glavni savet roditeljima, i onima nesavršenim, i onima koji žele da budu savršeni?

"Onima koji žele da budu savršeni moj savet je - odustanite na vreme. Njima, a i onim nesavršenim savet je: nemojte da vam u jurenju nečeg što je nedostižno promaknu stvari koje su zaista važne: da pratite svoje dete, podržavate ga, podstičete, neki put podviknete, mazite se sa detetom i uživate u najlepšoj ulozi svoga života."

Sutra: Psiholog Nevena Lovrinčević o društvenim mrežama. Da li smo mi kao roditelji na pogrešnom putu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare